Konferencija Mali Šengen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev izrazili su želju da sloboda kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala u regionu počnu što pre da se primenjuju širom regiona.

Oni su na video konferenciji Mali Šengen, održanoj u utorak, 29. juna, najavili punu podršku regionalnom zajedničkom tržištu na Samitu Berlinskog procesa, 5. jula, navodi se u saopštenju Predsedništva Srbije.

Navodi se i da će ove države i dalje nastojati da prepoznaju nove načine, oblasti politika i finansijske instrumente, kako bi sve tri zemlje uvećale doprinos Evropi, ojačale veze sa Evropskom unijom (EU) i postepeno integrisale region u jedinstveno evropsko tržište.

Govoreći o Zelenoj agendi, sagovornici su uputili zajednički poziv EU i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da se "pridruže zemljama širom regiona u cilju podrške u razvoju projekata u koje bi moglo da se investira što pre, kako bi se unapredila zaštita životne sredine i povećala široka upotreba obnovljivih izvora, u sklopu primene Ekonomskog iinvesticionog plana EU i Zelene agende za Zapadni Balkan".

"Naše zemlje imaju ogroman potencijal za održivi rast i razvoj ovog sektora. Zamolićemo za praktičnu podršku kako bismo otkrili koji projekti mogu da unaprede naš region u pogledu izvora obnovljive energije za naše građane i za zelenu energetsku budućnost EU", naveli su učesnici video-konferencije Mali Šengen i istakli da "samo regionalno povezivanje, uz podršku EU može da doprinese opštoj stabilnosti i napretku celog regiona i Evrope".

Vučić, Rama i Zaev su se dogovorili i da se sastanu 29. jula u Skoplju, kako bi napravili pregled napretka u primeni dosadašnjih inicijativa i projekata te potpisali dodatne sporazume između tri zemlje vezane za sprovođenje obaveza iz Berlinskog procesa, kao i o saradnji i pomoći u slučaju prirodnih katastrofa i olakšicama za trgovinu, izvoz i uvoz.

Inicijativu "Mali Šengen", u kojoj su za sada Srbija, Albanija i Severna Makedonija, pokrenule su 2019. godine te tri zemlje kao projekat za poboljšanje ekonomije i regionalne saradnje.

Ideja tri države Zapadnog Balkana je da se stvori jedinstveno tržište kako bi se ubrzao njihov ekonomski razvoj.