Stručnjak za Balkan

Najava mogućeg podnošenja tužbe Kosova protiv Srbije zbog navodnog genocida izazvaće kritike Beograda, otežati dijalog i neće naići na odobravanje Brisela i Vašingtona, ocjenio je američki profesor Daniel Serwer, prenosi N1.

"Najava kosovskih vlasti sigurno će imati politički efekat na Kosovo, Srbiju i međunarodnu zajednicu“, rekao je Serwer u intervjuu za Glas Amerike.

Premijer Kosova Albin Kurti nedavno je rekao da je Vlada počela rad na pripremi optužnice protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

"Nisam pravnik i samim tim ne mogu da tumačim ovo pitanje u pravnom smislu, ali ne smatram da to što se tužba za genocid nije našla pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u vezi sa zločinima na Kosovu ne znači da srpska država ne može biti tužena za genocid pred Međunarodnim sudom pravde“, ukazuje Serwer.

Serwer, profesor na Univerzitetu Johns Hopkins i stručnjak za Balkan, dodao je da nije siguran u kom kapacitetu Kosovo može da se obratiti toj sudskoj instituciji.

"Ovdje je pitanje u tome da li su djela počinjena u namjeri da se u potpunosti ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa. Ali, kao što sam već rekao, nejasno mi je može li Kosovo da pristupi Međunarodnom sudu pravde, jer nije član UN i nije među državama iz statuta Međunarodnog suda pravde“, rekao je Serwer.

Prema njegovim riječima, prerano je spekulisati o eventualnim političkim posledicama i treba prvo vidjeti „da li će uopšte Međunarodni sud pravde razmatrati prijedlog“.

Izvor: Kosovo Online/N1 Info