Stabilnost regiona

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da Hrvatska podržava proces dijaloga Kosova i Srbije, postaviće vojni kamp na Kosovu i protivi se bilo kojoj promjeni granica u Istočnoj Evropi, prenosi Gazeta express.

"Podržavamo bilateralni dijalog između Kosova i Srbije i nadamo se da će se naći rješenje. Hrvatska se protivi bilo kojoj promjeni granica", rekao je hrvatski šef diplomatije nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gërvalla-Schwarz.

Grlić Radman je izjavio i da će Hrvatska podržati viznu liberalizaciju za Kosovo.

"Nadamo se da će razgovori po tom pitanju biti nastavljeni u junu. Zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova neka to i učine. Republika Hrvatska daje punu podršku liberalizaciji viznog režima", dodao je Grlić Radman.

Podsjetio je i da je Hrvatska među prvim zemljama koja je priznala nezavisnost Kosova, dodajući da će se "prijateljstvo dvije zemlje nastaviti i u budućnosti".

"Ne smijemo da zaboravimo činjenicu da je Hrvatska među prvim zemljama priznala nezavisnost Kosova. Dali smo veliku podršku Kosovu da aplicira za članstvo u regionalne i međunarodne organizacije", rekao je Grlić Radman.

Izrazio je zadovoljstvo posetom Kosovu, a istovremeno je najavio i da će Hrvatska obezbjediti 10.000 doza antikovid vakcina.

"Imao sam zadovoljstvo da obavjestim ministrku Gërvallu-Schwarz o raspodjeli 10.000 doza vakcina kao dio prevencije protiv pandemije kovida-19 koja je ostavila velike posljedice", rekao je Grlić Radman.

Dodao je i da je Hrvatska odlučila da na Kosovu postavi vojni kamp koji će, prema njegovim riječima uticati na stabilnost regiona.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express