Dug od 1,1 milijarde eura

Opoziciona Stranka slobode i pravde (SSP) u Srbiji ociijenila je da je "Srbija postala prva kineska kolonija u Evropi“.

U saopštenju SSP-a navodi se da se da bi Kina "odavno postala najbogatija zemlja na svetu da je imala više partnera kao što je Srbija za vreme Vučića (predsednika Srbije, Aleksandra)“.

SSP, na čijem je čelu Dragan Đilas, saopštio je i da se predsednik Srbije "hvali" rastom srpskog izvoza u Kinu u poslednjih 10 godina od 300 miliona eura, ali da je za isto vreme uvoz iz Kine porastao za 1,8 milijardi evra.

"(Vučić) Zaboravlja da kaže da ukupno u Kinu izvozimo 329 miliona eura, a uvozimo 2,88 milijardi eura. Zaboravlja da kaže da je ukupan spoljnotrgovinski deficit prema Kini dostigao neverovatnih 2,55 milijardi eura, što čini polovinu ukupnog deficita koji Srbija ima sa celim svetom i koji iznosi 5,9 milijardi eura“, navodi se u saopštenju koje potpisuje Dušan Nikezić, predsednik odbora za privredu i finansije u stranci.

SSP ocenjuje i da su u poslednjih devet godina otkad je na vlasti Srpska napredna stranka Kini "praktično poklonjeni“najveći srpski industrijski kompleksi i najveće nalazište bakra i zlata.

"Kineske građevinske firme grade skoro sve velike infrastrukturne projekte, od puteva, mostova, pruga i metroa, do elektrana, sistema za nadzor i kanalizacije. Za sve te projekte zadužujemo po uslovima značajno lošijim od tržišnih. Od Kineza kupujemo skupu telekomunikacionu, računarsku i medicinsku opremu i naoružanje, dok im izvozimo jeftine sirovine, poput bakra, čelika i posečenih stabala", saopšteno je.

SSP je naveo i da je Srbija na kraju 2011. godine Kini dugovala 118 miliona eura, a da je na kraju 2020. godine dug narastao do 1,1 milijarde eura, uz dogovorene dodatne kredite koji su vredni 14 milijardi eura.

"Ako realizujemo samo dogovorene projekte, Srbija će, na ime duga, Kini svake godine za kamate plaćati neverovatnih 450 miliona eura i skoro milijardu eura za otplatu glavnice duga", saopštila je Stranka slobode i pravde.