Najgore je 'status kvo'

Analitičari Andi Bushati i Baton Haxhiu izneli su oprečna mišljenja, komentarišući tri prijedloga Međunarodne krizne grupe (ICG) za dijalog između Kosova i Srbije, prenosi Gazeta Express.

Bushati je sumirao sva tri prijedloga Krizne grupe, teritorijalnu podjela i promjena granica, uspostavljanje Zajednice srpskih opština i naveo da je treća opcija, koja podrazumijeva 'status kvo', po njemu najbolja.

"Zalažem se za treći prijedlog, jer prva dva, poput onog sa podjelom teritorije koji predviđa odvajanje Srba u okviru Kosova, potiču iz osjećanja da dvije zajednice treba da žive odvojeno. Ako se nadamo da će EU postati bolja, sačekaćemo rješenje kosovskog pitanja kroz integraciju", rekao je Bushati.

Haxhiu, međutim, smatra da je 'status kvo' najgore moguće rješenje.

"Svima je data šansa, ali Srbi i Albanci nisu uspjeli da se ujedine u izgradnji multietničnosti. 'Status kvo' se ne može prihvatiti, jer pet zemalja EU ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, a za sve oni koji žele da napuste Kosovo, EU to čini nemogućim, jer će jedina otvorena vrata biti Albanija", rekao je Haxhiu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express