COVID-19

U ovoj balkanskoj zemlji uvedena je zabrana kretanja nakon 19:00 sati, zbog povećanog broja zaraženih korona virusom.

U Crnoj Gori uvedena je zabrana kretanja nakon 19:00 sati, zbog povećanog broja zaraženih korona virusom.

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti odlučilo je da skrati vrijeme rada ugostiteljskih i uslužnih subjekata, koji će raditi do 18:00 sati, prenosi Anadolija.

"Zbog izuzetno složene epidemiološke situacije, mjere zabrane napuštanja objekta stanovanja važit će od 19:00 časova do 5:00 časova narednog dana. Mjere će se primjenjivati od srijede, 25. novembra, do 8. decembra", navodi se.

U saopćenju se ističe da je NKT sagledao epidemiološku i ekonomsku situaciju prije nego je donio nove mjere, kao i da je sve urađeno s ciljem da one u najmanjem mogućem obimu pogode građane, privredu i preduzetnike, a da daju očekivani rezultat.

Pozvali su građane da u potpunosti poštuju sve mjere, jer je to jedini način suzbijanja širenja korona virusa.

"Naš zdravstveni sistem je, zahvaljujući dobrom planiranju i stručnosti i požrtvovanju zdravstvenih radnika, i dalje sposoban da se odupre pandemiji, uprkos zabrinjavajućem stepenu infekcije", navodi se.

Visoka stupa zaraženih

Crna Gora je, po podacima specijalizirane internetske stranice Worldometers.info, na trećem mjestu u svijetu po broju slučajeva korona virusa na milion stanovnika.

Ispred Crne Gore, koja, prema podacima tog web portala, ima 49.454 slučajeva na miliion stanovnika, nalaze se samo Andora (80.917) i Bahrein (49.707), prenosi Hina, pozivajući se na crnogorske medije.

U Crnoj Gori su trenutno, prema informacijama tamošnjih zdrastvenih vlasti, aktivna 11.132 slučaja infekcije, dok je od početka godine registriran 31.062 slučaj, što pokazuje da je više od pet posto Crnogoraca bilo ili je zaraženo korona virusom.

U Crnoj Gori je od početka pandemije od posljedica korona virusa preminulo 439 pacijenata, što, prema podacima Worldmeters.info, čini tu zemlju 17. na svijetu po broju smrtnih slučajeva (699) na milion stanovnika.

U Podgorici za dvije sedmice zaraženo jedan i po posto populacije

Crnogorske zdrastvene vlasti nisu, kako se najavljivalo, još uvijek donijele odluku da se Podgorica "zaključa", iako je u posljednje dvije sedmice od korona virusa zaraženo 1,5 posto populacije glvnog grada, u kojem živi trećina ukupnog stanovništva Crne Gore.

U saopćenju crnogorskog Instituta za javno zdravlje navodi se da u glavnom gradu Crne Gore od 7. do 20. novembra potvrđeno 3.790 novih slučajeva korona virusa te da trenutna "14-dnevna stopa obolijevanja na 100.000 stanovnika u Podgorici iznosi 2.002".

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić pozvao je sve stanovnike glavnog grada da ostanu iduće dvije sedmice u svojim domovima.

"Pozivam građane da samoinicijativno, svi koji mogu, idućih 14 dana ostanu kod kuće i da samo po jedan član domaćinstva izlazi u prehrambene prodavaonice i apoteke, kao i da obustave prelaske iz opštine u opštinu", napisao je Kavarić na Facebooku.

Novi val širenja epidemije donio je i pogreb mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija, početkom novembraEPA
Nagli rast broja oboljeljelih Crna Gora bilježi u vrijeme i nakon parlamentranih izbora, koji su održani krajem augusta, kada su i vlast i opozicija organizirali političke skupove, pa se u nekoliko dana na crnogorskim ulicama našlo više od 100.000 ljudi.

Također, novi val širenja epidemije donio je i sahranu mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija, početkom novembra, kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, a tokom koje su vjernici ljubili ruku pokojnika, umrlog od COVID-19, te su pričešćivani (služili) istom kašikom.