Reakcija nakon negiranja masakra u Račku

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi se oglasio nakon posjete njemačke kancelarke Angele Merkel logoru “Aušvic” posredstvom društevnih mreža gdje je napisao da Merkelova hrabro govori o prošlim zločinima njemačkih vlasti, dok se srpski lideri ponose zločinima Slobodana Miloševića.

Uporedivši gest njemačke kancelarke, koja je juče prvi put posjetila logor u Aušvicu, gdje je, kako prenose mediji, sa stidom govorila o zločinima koji su se tamo dogodili tokom Drugog svjetskogo rata, Thaçi je rekao da srpski zvaničnici svojim izjavama negiraju masakr u Račku.

"Kancelarka Merkel je dostojanstveno govorila u Aušvicu o sramoti počinilaca. Srpski lideri ponosno govore o genocidu. Mi ćemo postići mir za buduće generacije na Balkanu samo kad se stid, i ništa osim stida, izrazi kada razgovaramo o onome što je Milošević uradio”, napisao je Thaçi na Twitteru.

Zatim je dodao da “uprkos tome šte je Merkelova rekla da je ispunjena dubokom sramotom i suočena sa varvarskim zločinima koje su ovde počinili Nijemci, a koji prevazilaze granice svega opipljivog. Ispunjena užasom i šokom kada se suočava sa zločinima i užasima koji su naneseni ženama, muškarcima i djeci u ovoj zemlji, predsjednik Aleksandar Vučić nazvao je masakr u Račku lažnim, dok je američkog diplomatu Willliama Walkera, koji je svijetu objelodanio zločine tokom rata, nazvao prevarantom.”

Thaçi je podsjetio da ovakve izjave stižu od visokih državnih zvaničnika Srbije poslije presude od dvije godine bivšem ministru Ivanu Todosijeviću, koji je izgovorio iste riječi dok je bio na funkciji u prethodnoj vladi Kosova.