Negiranje i revizija su u suprotnosti sa vrijednostima EU

„Jedna stvar je jasna, nema prostora za negiranje događaja u Račku“ i ovakvi stavovi „u suprotnosti su sa projektom za integraciju Zapadnog Balkana u EU“, poruka je Evropske unije nakon izjave predsjednika Srbije da je „Račak fabrikovan“, prenosi Gazeta Express. Ujedno je to i prvo reagovanje EU na izricanje dvogodišnje kazne zatvora bivšem ministru iz Srpske liste, Ivanu Todosijeviću, zbog slične izjave. Iz EU za portal GazetaExpress poručuju: „Na sudovima je da utvrde da li su određene izjave krivična djela“.

„Negiranje i revizija su u suprotnosti sa vrijednostima Evropske Unije i u suprotnosti sa projektom za integraciju Zapadnog Balkana u EU“, navodi se u odgovoru EU, prenosi Gazeta Express.

Navode da je jedna stvar jasna:

„Nema prostora za negiranje ili relativizaciju događaja koji su se desili u Račku na Kosovu u januaru 1999.“, navodi se u saopštenju.

Poručuju da je regionu potrebno pomirenje, stabilnost i normalizacija odnosa, te da bi „vlasti trebalo da rade na tome da se prošlost ocjeni na pošten način i onako kakva jeste, uz poštovanje žrtava“.

Komentar EU na izricanje dvogodišnje zatvorske kazne Ivanu Todosijeviću iz Srpske liste upravo zbog izjave o Račku od prije nekoliko mjeseci je: „na sudovima da utvrde da li su određene izjave krivična djela“.

„Kazna mora biti proporcionalna uzimajući u obzir sve elemente slučaja“, dodaju iz EU.

Podsjetimo, bivši kosovski ministar i aktuelni poslanik u Skupštini Kosova, Ivan Todosijević – osuđen je pred prištinskim sudom na dvije godine zatvora zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu kada je, između ostalog, rekao da je „Račak izmišljen“.

Podršku Todosijeviću uputili su predstavnici Srpske liste koji su poručili da će svi Srbi napustiti kosovske institucije ukoliko ovakva presuda ostane potvrđena i od strane Apelacionog suda.

Međutim, ono što je „isprovociralo“ reakcije mnogih zvaničnika u Prištini jeste izjava predsjednika Srbije povodom ove presude – da je „zločin u Račku fabrikovan“ da je „sve falsifikovao onaj bjelosvjetski prevarant, lopuža i hohštapler i prevarant, William Walker“.

Izvor: GazetaExpress/ KoSSev