Poznavaoci političkih prilika

Poznavaoci političkih prilika tvrde da kosovska i srpska strana u posljednje vrijeme razgovaraju putem medija, umjesto da se posvete nastavku dijaloga koji je obustavljen prije skoro godinu dana, kada je Kosovo uvelo taksu na proizvode iz Srbije. Analitičari ocjenjuju da pozivi Prištine Beogradu da prizna Kosovo ne doprinose atmosferi nastavka dijaloga.

Politikolog Ramush Tahiri tvrdi da se Beograd i Priština od prekida dijaloga bave politikanstvom, što prema njegovom mišljenju potvrđuje i posljednja izjava ministra spoljnih poslova Vlade Kosova u ostavci Behgjeta Pacollija predsjedniku Srbije Aleksandru Vučića da prizna nezavisntost Kosova.

"Ozbiljni državnici razgovaraju na forumima i ne iskorišćavaju javnost kao pritisak na svoje javno mnjenje ili na drugo javno mnjenje ili kao populistički metod za pridobijanje podrške", rekao je Tahiri.

Bivši potpredsjednik Skupštine Kosova Petar Miletić ocjenjuje da ni eventualno priznanje Srbije ne bi poboljšalo život na Kosovu.

"Mislim da bi čak i kosovski Albanci, odnosno njihovi lideri, imali problem da objasne svojim građanima da čak kad bi se i desilo priznanje, zašto život na Kosovu nije bolji, iako je, evo npr. Srbija priznala Kosovo. To je isto kao kada je bila priča da ne postoje instituicije Kosova na sjeveru, sada kada postoje, opet život na Kosovu nije bolji", rekao je Miletić.

Traženje priznanja može otežati nastavak dijaloga, smatra Miletić i dodaje da on svavako mora biti nastavljen.

"Najvažnije je da ljudi ponovo sjednu za sto, ko god to bio iz Prištine i Beograda i da nastave jedno po jedno rješavanje mnogih otvorenih pitanja", dodao je Miletić.

Miletićevo mišljenje dijeli i Ramush Tahiri koji ističe da će proces normalizacije odnosa uskoro biti nastavljen.

"Šta sada podrazumjeva normalizacija odnosa, oko toga treba da se usaglase politički stavovi, ali i da se nađe pravno rješenje, da se zna ko sa kim razgovara, da li razgovara Srbija sa Albancima, da li razgovara Srbija sa Kosovom ili  razgovaraju Srbi i Albanci", ocjenjuje Tahiri.

Stavovi Prištine i Beograda su po pitanju budućih odnosa i dalje oprečni, pa Tahiri smatra da bi do nastavka političkog dijaloga trebalo voditi tehnički koji bi doveo do rješavanja nagomilanih problema običnih građana.

Siniša Kostić, RTK2