Američki

Američki magazin "Foreign Policy" objavio analizu u kojoj tvrdi da Peking koristi srpsku prijestolnicu kao poligon i odskočnu dasku za širenje svog obavještajnog i političkog utjecaj u Evropi.

U najnovijoj analizi magazina 'Foreign Policy', koji je blizak vladajućim strukturama u Washingtonu, ocjenjuje se da bi Srbija mogla poslužiti Pekingu kao strateška tačka iz koje bi zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji mogli da kontrolira čitav Stari kontinent. U tekstu pod naslovom "Kineski Veliki brat stigao je u Srbiju" ključna teza je da su se nabavkom 'Huaweijevih' nadzornih kamera i softvera za prepoznavanje lica u Beogradu 'obistinili najgori strahovi Zapada".

"Huaweijev sistem nadzora podrazumijeva instaliranje 1.000 kamera visoke rezolucije, koje koriste softver za prepoznavanje lica i registarskih tablica na 800 lokacija širom Beograda u naredne dvije godine. Kako 'Huaweijev' opcije za širenje na Zapadu postaju ograničene, kineski gigant vidi balkanske zemlje, kandidate za ulazak u Evropsku uniju, kao zadnja vrata za prodor u Evropu", piše, između ostalog, u tekstu te se konstatira da je projekat "Beograd - Bezbedan grad" samo paravan za širenje kineske meke moći u Evropi:
 
"Kineska vlada već pokušava primijeniti svoju meku moć u regiji kroz projekte u okviru 'Pojasa i puta'. 'Huaweijev' pilot-projekat u Srbiji mogao bi se pokazati kao poligon za evropske planove, koji uključuju implementaciju 5G tehnologije, čemu se SAD i EU žestoko protive. Ekspanzija ovakve vrste tehnologije za nadzor može takođe značiti da bi kineska nacionalna obavještajna mreža mogla prerasti u međunarodnu. U tom slučaju, Srbija bi mogla poslužiti kao odskočna daska u naporima Kine da ostvari tehnološku dominaciju i projektuje svoj uticaj na Evropu", zaključuje "Foreign Policy".