Nasjtarija na Kosovu

“Biblioteka Suzi”, preteća današnjoj Gradskoj biblioteci u Prizrenu, legalizovana je 1513. godine, dakle prije 503 godine i prva je i nasjtarija biblioteka na Kosovu.

U odnosu na prošlu godinu broj članova Gradske biblioteke u Prizrenu povećan je za oko osam procenata, kazala je direktorica ove najstarije i prve biblioteke na Kosovu Sahadete Sadikaj-Kukaj. Prema njenim riječima danas gradska biblioteka u svojem registru bilježi 3.204 korisnika, od toga 2.883 na albanskom, 209 na bosanskom i 112 na turskom jeziku. U 2015. godini ukupno je pročitano 55.474 naslova knjiga, od toga 50.603 knjiga na albanskom, 3.106 na bosanskom i 1.765 na turskom jeziku.
U XIV vijeku, u periodu  kada je na ovim prostorima prodirala u svijesti građana pisana riječ na islamsko-orijentalnom, mnogi dobrotvori su započeli sakupljati knjige i odlagati ih u tadašnju knjižnicu „Suzi Kutubhani“. Biblioteka Suzi, preteća današnjoj, legalizovana je 1513. godine, dakle prije više od 500 godina. No, moramo kazati da su sve „pisane svetinje“ koje je ostavio Suzi u Prizrenu, u lošem stanju. Osim toga, neke od njih su zauvijek izgubljene, a one koji su ostale pokušavaju se zaštititi zasluženim tretmanom. Istodobno, prema mišljenju mnogih intelektualaca i historičara, ni osnivači ove najstarije institucije na Kosovu nisu našli zasluženo mjesto u udžbenicima historije i književnosti, ili drugih knjiga. 
O počecima propagiranja pisane riječi danas se ne pridaje veliki značaj, kao ni značaj tadašnjih mehteba, medresa, tekija i privatnih kuća koje su držale do „svetinja pisanih riječi“ , nakon čiijh se ideja kasnije osnivaju mnoge biblioteke: u Brodosavcu u Opolju nadomak Dragaša 1538., Kačaniku 1586. godine i 1573. Gazi Mehmed-paša utemeljuje još jednu biblioteku sa bogatim fondom  "Mus'haf-a" i "ćitape" koje postoje do današnjeg dana.