Na rezervisana mjesta za Bošnjake primljeni Albanci

Mensur Džogović iz Istoka, nakon završene srednje medicinske škole u Peći, svoje dalje školovanje je želio nastaviti na Medicinskom fakultetu u Prištini, na smjeru stomatologije, a na mjestu rezervisanom za bošnjačku zajednicu.

Studenti  iz manjinskih zajednica na Kosovu se inače mogu upisati na javnim univerzitetima na kojim se nastava izvodi na albanskom jeziku, na osnovu rezervisanih mjesta za manjine. Takođe, na osnovu odluke, upisni prag za njih je niži u poređenju na učenike iz većinske zajednice. Za njih je potrebno da dobiju minimum 9 poena na prijemnom testu, a kako bi se stekao uslov za upis.
Međutim, i pored toga što je Džogović bio odličan učenik tokom srednjoškolskog obrazovanja, i što je osvojio 9.6 bodova na prijemnom testu, on nije uspio da se upiše na fakultet.
Na web stranici Medicinskog fakulteta može se vidjeti i da su se na mjestima rezervisana za Bošnjake, primili ljudi koji nemaju bošnjačko prezime, odnosno stoji albansko prezime.
“Na prijemnom ispitu sam imao dovoljan broj poena za prolazak ali međutim mjesta su bila popunjena i nisam primljen”, kazao je Dzogovič za program na bosanskom jeziku Radio Kosova 2.
Sljedeće godinu pokušaću ponovo. Moja dokumenta su i dalje na Medicinskom fakultetu, jer sam očekivao da ću nakon određenog vremena biti primljen, ali ništa od toga. Svakog dana razmišljam da odem da ih uzmem“, izjavio je mladi Džogović.
Na prijem albanskih studenata na mjesta rezervisana za bošnjačku zajednicu reagovao je Džezair Murati, predsjednik Koalicije Vakat, istovremeno i savjetnik odlazećeg premijera.
U  izjavi za Radio Kosovo 2,  Murati kaže da je u slučaju upisa studenata na akademskoj 2014/15. godini, došlo je do flagrantnog kršenja ljudskih prava od strane rukovodstva fakulteta, ali i od samog rektorata Univerziteta, pošto su na mjestima rezervisanim za bošnjačke učenike primljeni kandidati iz većinske zajednice, odnosno Albanci.
“Znajući da ove godine dvije generacije upisuju fakultet, aktivno sam se uključio i u prvom i drugom upisnom roku. Nisam mogao da izdejstvujem da testovi budu na bosanskom jeziku, ali pošto su testovi za manjine olakšavajući, onda su se Albanci “dovijali” preko potvrda kojima se dokazuje etnička pripadnost izdatih od strane opštinskih kancelarija za zajednice. Te potvrde su mnogi Albanci prošvercovali, a sa kojima su upisani kandidati sa prezimenima: Hyseni, Husenaj, Arifaj, Hamzaj, Kelmendi itd., a nisu primljeni studenti sa prezimenima Džogović, Musić, Krčo… Oni su ostali ispod crte zato što im je test bio na albanskom jeziku, a oni su bili učenici sa odličnim uspjehom i u osnovoj i u srednjoj školi. Ja sam za oba roka protestvovao kod rukovodilaca Univerziteta, i u Rektoratu i u medicinskom dekanatu, u Ministartstvu obrazovanja, ali nisam naišao na razumijevanje. Svuda su mi govorili da neko može da mijenja nacionalnu odrednicu prema nahođenju. Pitam se, kako neko može biti Bošnjak ako ima prezime kojeg nema u bošnjačkoj zajednici? A svi primljeni kandidati su sa prezimenima kojih uopšte nema među Bošnjacima. U pitanju je svakako određena manipulacija, mahinacija i zloupotreba. Ja sam imao uvid u neke takve potvrde koje su izdate u kancelarijama za zajednice u Dragašu i Prizrenu. Ovo je poprimilo ozbiljne razmjere, napravljena je krupna diskriminacija prema Bošnjacima”, zaključuje Murati.
Zamjenik ministra obrazovanja, Usmen Baldži u izjavi za program na bosanskom jeziku, kaže da se ministarstvo obrazovanja bavi samo raspisivanjem konkursa, ali ne i prijemom studenata.
“Prijem, testiranje, rangiranje, upis, prijem dokumenata, sve je to u rukama univerziteta na Kosovu, u ovom slučaju, Univerziteta u Prištini. Čujem da je bilo problema na Medicinskom fakultetu, po meni krivci su oni koji izdaju te potvrde, da li su to predstavnici političkih partija manjina na Kosovu ili kancelarije za manjine. Međutim, moramo biti iskreni da dikretori kancelarija za manjine ne mogu znati da li su neke osobe pripadnici tih zajednica, naročito u većim gradovima kao što je to Prizren, Priština, Peć. Ali ipak, oni su ti koji izdaju potvrde na osnovu kojih su kandidati konkurisali na fakultetima”, kaže Baldži.
Iz kancelarije za zajednice opštine Prizren pak kažu da su potvrde maturantima izdavane na osnovu njihove pedagoške dokumentacije. Šef kancelarije za zajednice, Ajradin Alija, kaže da je ta kancelarija izdavala takve potvrde jedino pripadnicima bošnjačke zajednice.
“Opštinska kancelarija u Prizrenu je izdavala potvrde maturantima da bi se upisali na fakultete na mjestima rezervisanim za manjine, isključivo na osnovu svjedočanstva ili diplome kojom dokazuju da su školu završili na bosanskom jeziku. Neki mogu govoriti da su izdate potvrde Albancima, međutim ja pouzdano i sigurno tvrdim da smo ih mi izdali samo Bošnjacima. Isključivo je možda izdata neka potvrda Bošnjacima koji su završili školu na albanskom jeziku a koji su isključivo iz Mušnikova. U takvom slučaju izdali smo jednu potvrdu da može zauzeti  rezervisano mjesto”, kazao je Alija za Radio Kosovo 2. 
Upitan da li će inspekcija unutar ministarstva pokrenuti ovo pitanje, zamjenik ministra Baldži kaže da još uvijek od nikoga nisu dobili zvaničan zahtjev za tako nešto.
“Niko od nas nije tražio tako nešto ali vjerovatno će ovih dana i naša inspekcija krenuti tragom ovih vijesti”, rekao je zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži.