Zahvaljujući nekim novim, pozitivnim razmišljanjima ali i povoljnim vjetrom saradnje Udruženja Bošnjaka iz dijaspore Pećko-Istočkog regiona koji žive i rade širom država Zapadne Evrope sa jedne, ali i Ministarstva za dijasporu Vlade Kosova sa druge strane, ovogodišnja ljetnja turistička sezona protiče izvanredno.

Organizovano je u obostranoj saradnji niz kulturno-umjetničkih dešavanja poput koncerta folk-muzike povodom Dana dijaspore gdje je u Domu kulture održano druženje i  starih i mladih od kojih su naročito bili oduševljeni oni stariji Bošnjaci iz dijaspore, igrom, pjesmom te narodnim nošnjama i  koloritom prekrasnih bošnjačkih boja na njihovoj odjeći i obući u nastupu eminentnih bošnjačkih kulturno-umjetničkih društava iz Crne Gore, KUD "Bihor" i  KUD "Plavsko Jezero" te u ulozi domaćina KUD "Đerdan" iz Vitomirice. 
No još jedna kulturna aktivnost koja je veoma pozitivno odjeknula među bošnjačkim stanovništvom je jedna jednodnevna ekskurzija bošnjačke djece i omladine po Kosovu, zahvaljujući prije svega entuzijastima i zaljubljenicima u svoj rodni kraj Raši Adroviću, Nusretu Šehoviću te braći Safetu i  Enesu Ćemanu iz raznih udruženja Bošnjaka u dijaspori te Ćerimu Bajramiju, zamjeniku Ministra za dijasporu, koji su zajednički organizovali ekskurziju da bi ta omladina upoznala kosovske gradove, a posebno ona mjesta gdje u većini žive Bošnjaci. Oni su krenuli uz Vitomirice rano jutros, prošli i vrlo kratko obišli gradove Peć, Dečane, Đakovicu dok je u fokusu i interesovanju bio Prizren i njegova okolina tj, Župa, gdje u mnogim okolnim selima živi veliki broj Bošnjaka Kosova. Njih oko 40-ak su ostali u Prizrenu preko tri sata, obišavši mnoge poznate kulturno-historijske spomenike po kojima je stari grad Prizren i poznat širom svijeta. Oni su se upoznali i  sa burnom historijom ovog grada, naročito u obilasku poznatog Kompleksa Prizrenske Lige, gdje im je turistički vodič i historičar Parim  Kosova  održao predavanje. Oni su tako i  posjetili Sinan-pašinu džamiju, stari dio grada Šadrvan, staro tursko kupatilo Hamam i  još mnogo toga. Na kraju obilaska Prizrena za sve njih je upriličen ručak u hotelu ,,Ambijent”.
Nakon prolaska kroz Prizren bošnjačka omladina i djeca iz dijaspore su sa svojim rukovodstvom obišli Rečane, jedno od najvećih bošnjačkih sela u Župi, koje pretenduje da jednog dana bude i  prva bošnjačka opština na Kosovu.
Nakon kratkog predaha u Rečanima, gdje su ih ovdašnji mještani upoznali sa historijom ovog bošnjačkog mjesta u Župi, karavan omladine i djece Bošnjaka iz dijaspore uputio se ka glavnom gradu, Prištini, gdje su prošetali glavnim gradskim trgovima i  gradskim ulicama gdje su ih čekali službenici Ministarstva za dijasporu. O samim utiscima sa ekskurzije ali i o samoj ideji da se ovako nešto organizuje na Kosovu koje se tiče djece i  omladine Bošnjaka dijaspore za naš web-portal govori jedan od organizatora ekskurzije Nusret Šehović, porijeklom iz Vitomirice, a koji preko dvadeset godina živi u Njemačkoj te par omladinaca iz dijaspore.
“Vjerujte da sam veoma sretan što se po prvi put sastajemo ovako svi zajedno u ovim našim prelijepim bošnjačkim mjestima i  gradovima da bi upoznali  našu braću i sestre Bošnjake te da se naša djeca iz dijaspore upoznaju sa njima ali i druže. Cilj je svakako i upoznati i posjetiti sve ove lijepe krajeve jer su neka naša djeca po prvi put ne samo ovdje u Rečanu, već i na Kosovu. Vjerujem da nose sjajne utiske u druženju sa ovdašnjom omladinom. Posebnu zahvalnost dugujemo Ministarstvu za dijasporu Vlade Kosova na organizaciji ovakve ekskurzije koja je u saradnji sa našim Odborom čiji sam član, a u pitanju je Odbor Evropske dijaspore sa sjedištem u Njemačkoj i gdje je naša želja bila da u što većem broju prisustvujemo ovdje, no većina naših ljudi su trenutno na godišnjim odmorima te mnogi nisu mogli doći ovdje. Ovo je jedna odlična ideja koja treba prerasti u tradiciju i  vjerujem da će ovakve vrste kulturnih manifestacija u narednim godinama trajati i  po nekoliko dana”, istakao je Šehović.
Mlađi Šehović, junior, Muamer ističe gostoprimstvo i predusretljivost ovdašnjih Bošnjaka te da mu je veoma drago da se ovakve vrste ekskurzije organizuju u što većem broju da bi “i mi mladi, porijeklom iz Vitomiričko-Dobruškog kraja upoznali bošnjačka mjesta na Kosovu te se družila sa tom omladinom. Slikali smo mnoge kulturno-historijske spomenike i bilo nam je zaista lijepo. Svaka čast organizatorima i samo tako treba nastaviti”.
Sa druge strane mlada Zuhra Ćeman, koja dolazi iz Luksemburga, ističe da je prvi put u Prizrenu i u Rečanu i  da joj se sve dopada. Upoznali smo kulturu i  tradiciju ovdašnjih Bošnjaka koja je slična našoj u Vitomirici, a veliki je problem što mladi Bošnjaci u državama zapadne Evrope polako zaboravljaju svoj jezik i na tome treba da se radi. Ideja o uvođenju bosanskog jezika u dopunskoj nastavi za dijasporu svakako je ono pravo za sve nas.
Ovim putem selamim sve Bošnjake i na Kosovu ali i one širom Evrope i svijeta.
Nama preostaje da istaknemo da se ovakva dešavanja nastave i u narednim godinama, pri čemu bi bošnjačka djeca iz dijaspore čiji su roditelji porijeklom iz Župe upoznala Bošnjake u Peći i Istoku ali i  Gori, a ona djeca iz tih krajeva ljeti dolazila u Župu. Bilo bi to jedno pozitivno iskustvo za sve mlade, da ne zaborave rodna mjesta svojih roditelja...