Omiljena destinacija

Na ulicama Prizrena se svakog dana može vidjeti sve više turista koji u parovima ili malim grupama obilaze znamenitosti grada.

Preciznih podataka o stranim turistima koji posjećuju ovu omiljenu destinaciju na Kosovu nema, jer se još uvijek ne evidentiraju sve posjete.
Prema statistici opštinske uprave turizma, broj posjetilaca koji odaberu Prizren kao turističku destinaciju se kreće i do 100 hiljada ljudi.
Podaci Agencije za statistiku Kosova, jedini dostupni, govore da je broj turista u prvom kvartalu ove godine koji je posjetio Kosovo, u odnosu na prvi kvartal 2012. godine, dvostruko veći.
Tokom prvog kvartala 2012, na Kosovu je boravilo 5.965 stranih turista, dok je u prvom kvartalu 2013. Kosovo posjetilo 12.603 turista. Broj noćenja u istom periodu 2012. iznosio je 11.259, a u 2013. broj turista koji su noćili na Kosovu je 19.988.
Tokom 2012. godine broj stranih turista koji su posjetili Kosovo iznosio je 48.790, dok je evidentirano 90.968 noćenja.
Prizren je svojom raznolikošću i ponudom, zasigurno ubrao najveći procenat stranih turista. 
Nezobilazna znamenja ovoga grada koja mame oko turista su kompleks "Prizrenske lige", Stari most, Sinan pašina džamija, Šadrvan, Sahat-kula, staro tursko kupatilo "Hamam",  tvrđava "Kaljaja" - koja je ovih dana dobila novo noćno ruho, osvjetljenje, i sa koje se, kao na dlanu, vidi čitav grad, kompleks "Maraša" u čijem sastavu se nalazi i stari Platan, koji ima više od 600 godina te još mnogo čega. 
Upravo je jutros stigla nova grupa turista, ovoga puta iz Ankare, koji su od starog dijela - trga Šadrvana - počeli razgledanje grada. Inače, po riječima njihovih vodiča, u Prizrenu ostaju tri dana, a mnogi od njih, naročito oni stariji koji su po prvi put ovdje, ističu da ljepši grad do sada nisu vidjeli. 
Ipak, najveći se priliv turista očekuje sredinom avgusta mjeseca kada počinje, 12. po redu edicija, svjetski poznatog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma "Dokufest". Grad će, kako najavljuju zvaničnici festivala, posjetiti oko 40 hiljada turista. Početak ovogodišnjeg izdanja festivala pomjeren je za mjesec dana zbog ramazanskih i bajramskih blagdana.