Mnogi Prizrenci, a posebno oni mlađi spas od visokih ljetnjih temperatura traže na bazenima...

Gdje pobjeći i kako se spasiti od užarenog asfalta, pogotovo kada je temperatura vazduha u zadnjih mjesec dana preko 30 C stepeni? Mnogi naši sugrađani ne izlaze vani, po savjetu ljekara, od 10h pa do 17h, upravo u vrijeme kada je sunce najjače. Drugi, naročito oni mlađi spas traže u mnogim kafićima i drugim ugostiteljskim objektima, ili pokraj rijeke Bistrice. No oni koji vole plivanje i sunčanje rado odlaze na mnoge otvorene bazene širom grada kojih ima oko 15-ak.
U mnogima od njih ovogodišnja ljetnja turistička sezona zvanično je počela 1 juna, a potrajaće sve dok ima sunčanih dana. Mnogi od tih bazena nude razne pogodnosti  za prijatan odmor, počevši od iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, hladnih pića, sladoleda..., kao i razne vrsta jela ili brze hrane.
U sklopu nekih bazena postoje kompleksi sportskih igrališta za djecu, skakaonica ili vodenih tobogana, što svakako odgovara onim porodicama koje imaju malu djecu.
Cijena ulaznica za cjelodnevno kupanje variraju od 1,5 pa do 3 i 4 eura, gdje se vodi računa o čistoj i hlorisanoj vodi koja se mijenja svakih 24h, da ne bi zbog prljave vode došlo do kožnih bolesti.
Kako meteorolozi najavljuju, tropske vrućine se očekuju sve do kraja avgusta pa će možda i oni koji relativno rijetko odlaze na bazene ovoga puta promijeniti mišljenje.