Velike avgustovske vrućine uticale su da veliki broj rijeka presuši. Bistrica, jedan od simbola grada Prizrena, ovih dana je skoro izgubila svoj epitet bistre rijeke, jer riječno korito je skoro suho.

Prizrenska ljepotica, poznata po svojim brzacima, opala je skoro cijelim svojim tokom i svakim novim danom situacija je sve gora.
Suša je uzrok neprijatnog mirisa, koji se posebno širi u donjem dijelu grada Prizrena, naročito kod Gradskog parka. Uzrok ovome je i nedostatak adekvatne kanalizacione mreže za otpadne vode koje se ulivaju u riječno korito.
Vlada Kosova i opštinske vlasti u Prizrenu su još u vrijeme predizborne kampanje za posljednje parlamentarne izbore, najavili projekat, kojim bi se zaštitila rijeka Bistrica od otpadnih voda.
Prema najavama meteorologa, ni vremenske prilike ne idu u prilog, tako da će nas visoke temperature i suša pratiti do kraja avgusta.
Situacija nije sjajna ni u mnogim bošnjačkim selima u regionu Prizrena, gdje su mnogi bunari presušili, a mještani se snalaze kako znaju i umiju.