Konvoj koji svake godine već tradicionalno tokom svetog muslimanskog mjeseca ramazana organizuje iftare u zemljama regije, sinoć je bio u Prizrenu. Zajedničke iftare pod motom "Bratstvo ne poznaje granice" organizuje istanbulska opština Bayrampaša.

Nekoliko stotina Prizrenaca i njihovih musafira iz Turske, Albanije i  Sandžaka prisustvovali su zajedničkom iftaru u starom dijelu grada, Šadrvanu, koji već devetu godinu organizuje istanbulska opština Bayrampaša u okviru projekta "Bereket konvoj".
Zajedničkom iftaru su prisustvovali i ministar Mahir Jagcilar, parlamentarci ispred turske zajednice, predsjednik Islamske zajednice Prizrena Lutfi ef. Ballak sa svojim saradnicima kao i predstavnici albanskih političkih partija. 
U prelijepoj atmosferi pored rijeke Bistrice na iftarskom meniju "Bereket konvoja" sinoć su se našli somuni, voda, meso sa rižom i drugim prilozima, kao i neizostavna baklava. 
Prvi ovogodišnji iftar u organizaciji Bereket konvoja je priređen u Srebrenici 10. jula, a onda je konvoj krenuo put Sarajeva, Mostara, Plava i Prizrena. Danas će iftar biti priređen u Ferizaju, a onda konvoj nastavlja putem Makedonije.
Konvoj sačinjava tim od približno 150 ljudi, koji su većinom studenti, a takođe imaju i pokretnu kuhinju i sva jela pripremaju na licu mjesta. Stolice, stolove i sve što je potrebno donijeli su sa sobom, a potrepštine za obrok kupuju u zemljama u kojima priređuju iftar.
Husein Sanlek iz tima Bereket konvoja za naš portal kaže da je uobičajni broj porcija koje poslužuju između 1500 i 2000.
"Program važi za nekoliko gradova na Balkanu koje tradicionalno obilazimo tokom mjeseca Ramazana. Svakako da u ovim posjetama mnogim gradovima nakon iftara organizujemo i kulturno-zabavna dešavanja poput koncerta poznatih turskih pjevača narodne muzike koje prati profesionalni ansambl iz Istanbula, a pripomažu i članovi lokalnih kulturno-umjetničkih društava. Koncerti su izuzetno posjećeni. 
Pored svih gradova na Balkanu kroz koje prolazimo najupečatljiviji utisak za mene je ove godine ostavila Srebrenica, gdje smo iftarili u jednoj tihoj atmosferi uz snažne emocije. Izdvojio bih takođe Zagreb i Plav, a Prizren ne bih spominjao jer mi je to najdraži grad. Imamo sličnu historiju i tradiciju i svi mi rado dolazimo u vaš grad. Sutra smo već u Ferizaju, pa onda pravac Makedonija  - Tetovo, Bitola, Valandovo..., a nakon toga Bereket konvoj putuje u Grčku, pa u Bugarsku i akobogda, par dana ispred Bajrama smo kod svoje kuće", rekao je Sanlek.
U opštini Bayrampaša živi veliki broj Balkanaca, tačnije oko 45 posto ljudi sa Balkana, od ukupno 300.000 stanovnika ove opštine.
Nakon iftara na improvizovanoj bini u Šadrvanu priređen je bogat kulturno-umjetnički program sa gostima iz republike Turske, koji su izveli nezaboravan koncert narodne muzike.