Učenici osnovne i niže srednje škole "Mehmet Akif college" danas su na keju kraj rijeke Bistrice sa svojim nastavnicima organizirali prezentaciju svojih radova iz tehničkih predmeta poput hemije, fizike, prirodnih nauka te različitih igara i eksperimenata. Posjetioci mogu pogledati zanimljive eksperimente poput hemijskih reakcija benzina, nafte i vode ili eksperiment sa dvostrukim ogledalima gdje sa jedne strane sjedne jedna osoba a sa druge druga te se dobijeni lik ocrta na dvostrukom ogledalu koji izaziva velike osmjehe građana.

Svi učenici su bili u svojim tradicionalnim plavim majicama koji na taj način  prezentiraju boje svog koledža. Takođe su izložene fotografije i nacrti  iz eksperimenata u fizici, hemiji, biologiji, gdje su učenici vršili eksperimente.
O značaju ovakvih aktivnosti učenika ovog koledža govori  nastavnik hemije Harun Ozkustan.
"Ova prezentacija je prilika da javnost upoznamo s eksperimentima koji se rade tokom godine na našem koledžu. Sve ove aktivnosti koji vidite ovdje govore o učenicima koji  rade ili su angažirani na ovom projektu i podržani su od rukovodstva koledža. Preyentacija će trajati samo danas, počela je u 10 časova a završiće u 19 časova. U isto vrijeme se i u našoj školi odvijaju  slične aktivnosti gdje smo pozvali učenike mnogih drugih škola i upoznali ih sa mogućnostima za školovanje koje nudi ovaj naš koledž, te smo i njima pokazali dio eksperimenata koje vidite i ovdje".
Vama preporučujemo da prošetate do centra grada i pogledate ovu prezentaciju, a možda budete i dio nekog zanimljivog eksperimenta.