Na keju kraj rijeke Bistrice danas je organizovano obilježavanje Dana planete Zemlje, kako bi se ojačala svijest o našoj planeti i ukazalo na iznalaženje održivog rješenja za zdravu i čistu okolinu.

Skupu se prisustvovali predstavnici mnogih organizacija kao i gradonačelnik Prizrena, Ramadan Muja sa saradnicima. 
Gradonačelnik Muja je obraćajući se skupu istakao da treba pružiti više napora kako bismo osigurali da naša planeta bude što je moguće duže netaknuta te da se prirodni resursi koriste umjereno, da ne bi jednog dana ostali bez vode ili hrane. 
"Moramo voditi računa o svakoj biljci i našim planinama u okruženju, našoj predivnoj rijeci Bistrici koju trebamo očuvati, o Platanu na Marashu i kako ga sačuvati, o bacanju smeća na adekvatnim mjestima u gradu te o još mnogo toga. Zato sačuvajmo grad i sve njegove prirodne ljepote. Makar danas uzmimo svi učešće u ovoj aktivnosti", istakao je Muja.
Vjerujemo da ce tokom danasnjeg dana mnoge javne institucije, skole, privatna preduzeca te mnogi gradjani uzeti ucesca u ciscenju svoje okoline te na  simbolican nacin pokazati da smo dio evope i evropskih razmisljanja. 
Već od ranih jutarnjih časova mnogi učenici nižih, srednjih i viših škola su dali dobar primjer kako svoju okolinu treba održavati. Očistili su prilaze u svojim školama i parkove koje ih okružuju te su tim činom pokazali šta građani Prizrena misle o svojoj okolini. 
Najslikovitije je to istakao profesor srednje škole u Prizrenu koji je na skupu, između ostalog, istakao:
"Ponosan sam i  na moje ucenike a i na moje komšije kao i sve naše građane što smo svi mi danas bili dio ovog susreta i dio naroda čitavog svijeta..."
Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine, i  to nizom manifestacija u mnogim gradovima i  državama u svijetu kako bi se upozorilo na opasnost koja prijeti životu na Zemlji uslijed velikog razvoja industrije i porasta potreba za energijom, vodom i  hranom. Tako su se i Prizrenci danas svojim društvenim aktivnostima pridružili onim stanovnicima Planete Zemlje koji žele dobro ovoj jednoj i jedinoj, nama dragoj majci - Planeti Zemlji na kojoj živimo...