Izložba u centru Prizrena

U okviru manifestacije "Praznik Kosovskih Turaka", koja je počela 17. i trajaće do 27. aprila i koji se raznim kulturno-umjetničko-sportskim dešavanjima proslavlja u mnogim gradovima na Kosovu, danas je na keju kraj rijeke Bistrice upriličena izložba i prodaja raznih umjetničkih djela, eksponata, ručnih radova, kao i posebno spremljenih vrsta jela od kojih dominiraju slatkiši i kolači.

Izložbu organizuje Udruženje biznismena i zanatlija “Esnaf” iz Prizrena, a predsjednik ovog udruženja Ediz Qabrat kaže da je ovo druga godina kako priređuju izložbu i da se na da da će postati tradicionalna.
Ediz Qabrat, predsjednik udruženja
“Prošle godine smo u okviru našeg udruženja osnovali i Udruženje žena koje se bavi rukotvorenima. One su i ove godine izložile svoje radove na štandovima. S obzirom da je prošle godine izložba protekla veoma lijepo, žene Prizrena, dodatno motivisane, ove godine su se prijavile u mnogo većem broju radi izložbe ali i prodaje svojih rukotvorina. Imamo i ručne radove, tradicionalna jela i još mnogo toga. Uglavnom turisti kupuju ponešto tako da i naše žene imaju satisfakciju za svoj rad. Nažalost s obzirom na kolorit i ljepotu bošnjačkih nošnji i mnoga tradicionalna jela Bošnjaka Župe i  Podgore njihovih eksponata nema, iako smo tokom čitave godine pozivali razna bošnjačka udruženja da nam se pridruže. Niko se nije odazvao. Nadam se da će dogodine biti i i  bošnjackih eksponata što bi dodatno ukrasilo naše štandove. Mi ćemo, svakako, nastaviti predstavljati naš grad u svoj svojoj ljepoti, tj onako kako zaslužuje. Mi ne dijelimo ljude niti po naciji, vjeri ili političkoj pripadnosti”, rekao Ediz Qabrat.
Predlažemo vam da iskoristite lijepo vrijeme i obavezno posjetite ovu izložbu gdje ćete vidjeti originalne radove prizrenskih žena, a možete probati i prizrensku baklavu.