Treba ih biti 2.884 a ima samo 2.339 radnika

Obrazovanju u školama Prizrenu u velikoj mjeri nedostaju radnici. Nastavna norma u Direktorijatu obrazovanja je 2.339, dok prema formuli finansiranja odobrenoj od strane Ministarstva fiinansija i Ministarstva obrazovanja trebalo je biti 2.884, što znači da ima oko 400 zaposlenih manje. Nedostatak nastavnog osoblja je doveo do toga da je došlo do povećanja broja učenika po razredima, što negativno utiče na tok nastave, kažu opštinske vlasti u obrazovanju.

Školama u opštini Prizren nedostaje oko 400 prosvjetnih radnika, uključujući  psihologe, pedagoge i noćne čuvare. Nedostatak nastavnog osoblja, ali i ostalih potrebnih radnika godinama prilično utiče na ove "centre" znanja.

Opštinski direktor obrazovanja Nexhat Çoçaj u izjavi za Radio Kosova da smanjenje obrazovnog kadra predstavlja problem u obrazovanju.

"Nastavna norma u Direktoru obrazovanja je 2.339, a prema formuli odobrenog finansiranja od strane Ministarstva finansija i Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije je 2.884, što je za oko 400 nastavnika manje u odnosu na brojku koja je odobrena, uključujući i propratno osoblje, psihologe, pedagoge, noćne čuvare...", rekao je Çoçaj.

Nedostatak nastavnika u osnovnim i srednjim školama je uticalo da broj učenika u jednom razredu bude i 47, rekao je za radio Kosova, Nexhat Çoçaj, izražavajući zabrinutost zbog ove pojave.

Prvi čovjek obrazovanja u Prizrenu je rekao da su zahtjevi višim instancama bili konstantni, ali do sada, kako je rekao, nije dobijen nikakav odgovor - bilo negativan bilo pozitivan.

Nexhat Çoçaj je izjavio da bi najbolji poklon prosvjetarima za ovu godinu koji bi Vlada Kosova mogla dati je da da neki signal za sprovođenje formule finansiranja, čiji je kočničar, prema njemu, Međunarodni monetarni fond.