Koritnik

Požar na Koritniku, koji je izbio 22. avgusta, se i dalje širi i približava selu Buqe u ataru Opolja. KFOR obećao akciju helikoptera, ali samo ako su "ugroženi ljudski zivoti". U opštini Dragaš kažu da je šteta nemjerljiva.

"Požar na Koritniku nije lokalizovan, ali je manjeg intenziteta, a izgorjelo je više od polovinu stoljetne četinarske šume svojevremeno zasijane na oko tri hiljade hektara", izjavio je Bajram Hodža, direktor za poljoprivredu, ruralni razvoj šumarstvo i turizam SO Dragaš. Trenutno se požar, preko atar Rapče, u gorskom širi ka ataru sela Buqe u opoljskom dijelu ove najjužnije kosovske opštine.
 
"Vatra je stigla dva do dva i po kilometra od sela Buqe, pa su u ozbiljnoj opasnosti mještani ovog sela. Zato apelujemo na sve građane naše opštine da nam priteknu u pomoć, jer su vatrogasci veoma umorni pošto su već 15 dana stalno na terenu i gase požar", kaže Qerkin Krasniqi, komandant za hitne slučajeve u opštini Dragaš, i posebno naglašava "Nezadovoljni smo njemačkim i turskim kontingentom KFOR-a, koji su nam rekli da će intervenisati samo u situaciji kada su ugroženi ljudski životi”.
   
Na Koritniku ova situacija se juče poslije podne pogoršala, ali na licu mjesta su pripadnici Bezbjednosnih snaga Kosova, vatrogasci iz više okolnih opština, te mnogobrojni građani opštine Dragaš.

Mještani Gornjeg i Donjeg Krsteca žale što im je načinjena ogromna šteta, ali sa druge strane uglavnom zadovoljni angažovanjem državnih organa na gašenju požara, koji je opustošio četinare iznad njihovih sela.



 
Drugi mještanin kaže da šuma na Koritniku više i nema, i to upoređuje sa katastrofom.