U sklopu projekta “Aktuelni politički trenutak u zajednici Bošnjaka“ juče je u Rečanu održana konferencija “Bošnjaci Kosova, podjele izazovi i afirmacija“, koju je uz podršku SOROS fondacije organizovao NVO  “Edukator“.

Glavni cilj ovog projekta, prema riječima predsjednika NVO "Edukator", jeste podizanje svijesti o neophodnosti zajedničkih nastupa kao primarnog interesa zajednice Bošnjaka i prevazilaženju podjela koje nisu u interesu naroda.

"Svijesni smo činjenice neodrživosti ovakvog stanja i da urgentno treba svi zajedno da radimo na ostvarivanju prostora za veću indikaciju između samih političkih subjekata. S toga naš glavni cilj je kohezija partija u pravcu stvaranja veće mogućnosti za učešće u vlasti bolje kotiranje partija kao pogodnih partnera za stvaranje koalicija", rekao je Aljilji.

Konferenciju je otvorio Emruš Azizović koji je pozdravivši sve prisutne rekao da je stanje u bošnjačkoj zajednici u nezavidnom položaju i da je krajnje vrijeme da se nešto preduzme.
 


  
Konferencija je bila podjeljena u tri dijela. U prvom dijelu konferencije obratili su se uvodničari inicijatori i kreatori projekta. U drugom dijelu su predstavnici političkih partija iznijeli stavove o aktuelnim problemima u bošnjačkoj zajednici, a treći dio konferencije je bio predviđen za javnu diskusija.

Predsjednik Nebija Aljlilji je rekao da je projekat zamišljen tako da inicira veće kontakte između naših političkih subjekata kako bi očigledni problemi u bošnjačkoj zajednici bili što bolje prezentirani u institucijama kosovskog društva.

Metodologiju istraživanja koje je u zadnjih nekoliko mjeseci sproveo "Edukator" prezentirao je Emruš Azizović. Formirane su radne grupe u kojima je trebalo da učestvuju  predstavnici svih političkih subjekata, međutim, po njegovim riječima, neke političke partije smatraju da su toliko nedodirljive ili toliko svemoćne da nisu ponudile članove za formiranje tih radnih grupa tako da se moralo ići i bez njih.

 

Zatim su radni timovi prezentirali svoje radove.

O problemima emigracije i asimilacije na Kosovu istraživanje su sproveli Ismail Ramović i Raif Kasi.

Težište izlaganja Ćemailja Smailjija, zamjenika ministra za rad i socijalna pitanja bila je decentralizacija.

 

Ćerim Bajrami, predstavnik u Konstutativnom vijeću za zajednice prezentirao rezultate istraživanja o aktuelnoj situaciji na Kosovu.

 

Problematikom stanja medija, ko to i kako izvještava Bošnjake Kosova pozabavio se diplomirani politikolog i afirmisani novinar Refik Kasi, koji je dostavio rezultate koji će biti objavljeni u biltenu, zbog vremenske ogranićenosti konferencije.

U drugom dijelu konferencije obratili se predstavnici političkih partija.









Predsjednik Stranke demokratske akcije Numan Balić, predsjednik Nove bošnjačke stranke iz Peći Husnija Bešković i predstavnici Nove demokratske stranke nisu prisustvovali konferenciji.

U javnoj diskusiji koju je vodio moderator Refik Kasi prvi se za riječ javio Bajram Ljatifi.

























{jcomments off}