U organizaciji NVO "BEHAR" a pod pokroviteljstvom World Bank - Kosovo, juče je u selu Planjane u restoranu "Paris" održan okrugli sto na temu "Zaštita sredine turističkog mjesta Prevalac".


Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici institucija Šumsko gazdinstvo i Nacionalni park kao i predstavnici OSCE-a, lokalnih NVO-a i mještani nekoliko sela.

Na okruglom stolu je bilo riječi o svim uzročnicima koji dovode do zagađenja životne sredine i dovode do narušavanja eko-sistema. Bez obzira što bi se moglo reći da je ovo zagađenje lokalanog karaktera došlo se do zaključka da ovakvo zagađenje životne sredine po obimu i trajnosti može prevazići lokalne razmjere i postati globalni međunarodni problem. Ako se ne preduzmu mjere kontrole i zaštite životne sredine, koja vodi ka narušavanju zakona eko-sistema, baziranog na poznatim mehanizmima samoregulacije, može djelovati u još većoj mjeri do pogoršanje stanja bilo da se radi o zdravstvenim,  ekonomskim ili drugim uslovima života.

Projektom "Zaštita sredine turističkog mjesta Prevalac" organiyacija "BEHAR" želi stvoriti ekološki pokret koji uključuje raznovrsne akcije kao što su:

- Organizovanje seminara, kurseva, okruglih stolova, sastanaka i dr.,

- Čišćenje terena od osušenih stabala, deponija đubriva, građevinskog materijala itd.,

- Propagiranje, stvaranje regionalnih mreža organizacija i ostalih institucija (šumarstvo, nacionalni park, ambijent i prostorno planiranje).

- Budući korisnici prirodnih bogastava i potencijalni zagađivači životne sredine treba da se upoznaju sa negativnim posljedicama neracionalnog korišćenja prirodnih resursa i neracionalnog ponašanja prema prirodi i njenim zakonima uopšte.

- Putem obrazovanja (edukacije) i vaspitanja, uticaće se na formiranje ekološke svjesti, odnosno ekološke etike čovjeka za uspješnu akciju spriječavanja uništavanja životne sredine.

Organizacija BEHAR preuzela je incijativu za suzbijanje, odnosno spriječavanje izvora zagađenja vazduha, vode, zemljišta, hrane na mjesto Prevalac koje pripada opštini Prizren, Šar Planini, seoskom ataru Gornje Selo.

Neke od aktivnosti su:

- Razvoj seoskog turizma.

- Spriječavanje uništavanja zelenih površina u ruralnom kraju (organsko ljekovito samoniklo bilje i šumski plodovi).

- Spriječavanje širenja infektivnih bolesti.

- Spriječavanje bacanja čvrstih otpadaka, građevinskog materijala, odpadnih voda itd.

- Zabrana sječa šuma i drugih drvenastih biljaka.

- Stvaranje uslova za obnavljanje (reprodukciju) ugroženih vrsta.

- Spriječavanje stvaranja loše slike (deponije đubrišta, smrada, izvora zaraze, posječenih i osušenih stabala, izoranih zelenih površina).

- Spriječavanje divlje gradnje.

- Otvaranje radnih mjesta.

Na kraju okruglog stola prisutni su se dogovorili da sve ovo ne ostane samo na ovome. Jedan od važnih prijedloga bio je pokretanje inicijative za formiranje Odbora koji bi imao za cilj da sve ovo ne bude samo mrtvo slovo na papiru nego da se potencira da se i dalje nastavi sa kampanjom vezanom za Prevalac.