U organizaciji "Centra za integraciju manjinskih zajednica" u Rečanu je održana debata na temu "Usklađenost opštinskih akata sa Zakonom o lokalnoj samoupravi".

Ramadan Klisurica iz Demokratskog Instituta Kosova je u analizi rada SO  i gradonačelnika Prizrena ukazao na, kako je rekao,  kršenja zakona koja su se u prethodnom periodu događala.

“Najviše nepravilnosti je bilo u sprovođenju Zakona o lokalnoj samoupravi, kršenje zakona o amblemu opštine, izgradnji nekih objekata u naselju Jaglenici kao i divljoj gradnji na Prevalcu gdje je trebalo da se izgrade 360 kamp kućica. Gore se, međutim, grade višespratnice  što je u mnogome narušilo ambijent Prevalca”, kazao je Klisurica dodavši da “gradonačelnik nikada nije podnio izvještaj o radu iako ga zakon obavezuje”. Po njegovimm riječima “bilo je nepravilnosti i oko postavljanja direktora škola”.

Debate koja je usljedila uglavnom se svela na odluku Ustavnog suda o amblemu opštine Prizren i reakcije povodom te odluke.

Ćerim Bajrami, član Konsultativnog vijeća zajednica je prozvao lokalne medije na albanskom jeziku da su “emocionalno i neobjektivno izvještavali o odluci Ustavnog suda i da u nijednom izvještaju nema izjave Ćemailja Kurtišija ili predstavnika Turaka”.

"Mi samo tražimo pravo na jezik. Bilo bi previše da očekujete da ćemo odustati od natpisa opština na tri zvanična jezika na amblemu. Jedino ako nam stavite flastere na usta", istakao je Bajrami.

Bajram Ljatifi, visoki zvaničnik ministartstava  za sredinu i prostorno planiranje je rekao da "presuda obavezuje Ustavni sud i to neće moći izbeći nijedna opština pa ni prizrenska . Nemojte emocijama huškati građane", upozorio je ovaj dugogodišnji pravnik po struci.

Odbornik u SO Prizren Ćemailj Kurtiši je još jednom ponovio da je on tužbu Ustavnom sudu podnio po službenoj dužnosti uz prethodni dogovor sa odbornicima iz manjinskih zajednica.

"Mnogi su površno i zlonamjerno komentarisali odluku i niko nije stao u moju zaštitu. Nikada nismo bili protiv Prizrenske lige. Samo smo tražili da natpis Opština bude na tri jezika", rekao je Ćemailj Kurtiši.

Zatim se za riječ javio Qazim Thaçi, urednik TV “Besa” koji je upitao prisutne zašto na debati nema predstavnika Alabanaca i, napominjući da je jezičar, rekao da natpis Prizren na amblemu nije na albanskom – jer bi, po njemu, onda trebalo da stoji Prizreni. Naglasio je i da “ tužba nije trebala biti upućena Ustavnom sudu i da se kritike poslije odluke nisu odnosile na Ćemailja Kurtišija već na Ustavni sud”.

"Ne može da, ako na Kosovu ima 77 manjinskih zajednica - da se na svim tim jezicima ispiše opština na amblemu Prizrena", rekao je Thaçi.

Reagujići na njegovu izjavu, Bajram Ljatifi je rekao da na zastavi Kosova ima  “šest a ne 77 zvijezdica. Usvajanjem statuta SO Prizren napravljen je dogovor i pravila igre se unapred utvrđuju. Za sve što je dogovoreno garant je ustav, tj. država”.