Kosovska i albanska policja, zvaničnici kosovske i albanske carine, te policije, sudova i javnih tužilaštava prizrenskog i kukskog okruga (Republika Albanija), danas su se susreli u Prizrenu gdje su razgovarali na temu “Saradnja carinskih policija Kosova i Albanije u borbi protiv trgovine ljudima, drogom, kafom, cigaretama i drugih visokotarifnih roba koje se krijumčare preko ove carinske linije.

Direktor regionalne policije prizrenskog okruga Nexhmi Krasniqi, domaćin ovoga susreta, izjavio je da su ovakvi sastanci dobrdošli i u službi su borbe protiv krijumčarenja na ovoj graničnoj liniji.

“Uvijek je imalo u prethodnim godinama po tri-četriri slučajeva sa po pet-šest grla stoke ilegalnih prelazaka granice, ali u periodu ovoga mjeseca nismo imalli nijedan ilegalan prelazak na ovoj graničnoj liniji Kosovo-Albanija ili Albanija –Kosovo, kazao je direktor prizrenske policije Krasniqi, dodavši da je bilo samo sporadičnih incidenata prelaska granice gdje su ljudi uhvaćeni u namjeri da obiđu svoje rođake, i to sa obeju strana, ali da ti slučajevi nisu okarakterisani kao neko krijumčarenje.
 
Xhafer Ellezi zamjenik komandanta kukskog okruga je kazao da su učesnici ovoga susreta imali prilike analizirati stanje o javnom miru, menadžiranju granice i o fenomenu trgovine ljudima.
 
“Izmedju albanske i kosovske policje imamo jednu odličnu saradnju, gdje je ona dala dobre plodove, bilo u hvatanju osobe koje se bave trgovinom droge, oružja, trgovinom ljudima i drugim nezakonitim trgovinama”. Na pitanje novinra, da li je u zadnjih mjeseci bilo nezakonitih trgovina, zamjenik komandanta policije kukskog okruga Ellezi dodaje
 
“U posljednjem slučaju imali smo mnogo udara fenomena organiziranog kriminala. Bilo je slučajeva trgovine ljudima, trgovine drogom, motornim vozilima i drugih nezakonitih trgovina”, kazao je zamjnik policje Kuksa, glavnog administrativnog centra okruga na sjeveru Albanije, Xhafer Ellezi.

Inače, na ovom sastanku predstavili su se i zvaničnici KFOR-a, a cilj ovih susreta je označen kao “napad na organizovani kriminal”. Da podsjetimo da je od 28. aprila 2010. godine KFOR predao nadlježnosti nadgledanja graničnih linija Kosovskoj policiji, na cijeloj graničnoj liniji Kosovo-Albanija.