Ministar obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova Enver Hoxhaj, u pratnji ministra životne sredine Mahira Jagcilara, predstavnika Svijetske banke, Shama Kasin Lakha i Metrin Istref Inlera, turskog ambasadora, ovog se vikenda sastao sa predsjednikom opštine Prizren, gdje je tema bila Univerzitet u Prizrenu.

Ministar Hoxhaj je najavio da će ministarstvo da se fokusira na kvalitet obrazovanja univerzitzeta, koji će početi da radi u pet obrazovnih programa, i u narednoj akademskoj, dakle 2011/2012. godini ministarstvo će izaći sa dugoročnim programima.

”Neće biti kapitalnih investicija. Naš cilj će biti umapeređenje planova i programa univerziteta u Prizrenu. Paralelno ćemo se truditi na uvedemo master plan a u vezi okoline i prilagođavanja rada univerzitata kazao je Ministar Hoxhaj i još jednom istakao da samo pripremljeni kadrovi i u okviru šire međunarodne zajednice mogu da zadovolje kriterijume koje zahtjeva Univerzitet u Prizrenu.

Glavni cilj univrziteta u Prizrenu je da treba da osigura visoke kriterijume studiranja i utemeljenje univerziteta za ekonomiju i potrebe 21. vijeka, kao i  potrebe Kosova za 21. vijekom. To može da uradi jedan rektor visokog međunarodnog ranga koji je već učestvovao na formiranju međunaropdnih univerziteta. 

Turski ambasador Metin Istref Inler, istakao je da je Univerzitet u Prizrenu nedostajao ovom gradu, a njegovo otvaranje upotpuniće prazninu ovog prekrasnog multietničkog grada.

Predstavnik Svijetske banke  Shama Kasin Lakha je izjavio da je Svijetska banka zainteresiovana da pomogne kosovsko obrazovanje i  da će Kosovo i grad Prizren sa univerzitetom biti grad znanja, nauke i kulture.

Gradonačelnik Ramadan Muja, ovom prilikom se zahvalio kosovskoj vladi na sprovođenju obećanih objekata.

”Dobili smo informaciju od ministra za obrazovanje da će rektor i najviši zvaničnici biti izabrani  od međunarodnih kandidata polovinom juna. Takođe biće formirani i ostali organi univerziteta a i blagovremeno će usljediti upis studenata” - kazao je dr Muja.

Ovom prilikom dato je do znanja da će Univerzitet satrtovati u postojećem objektu Edukativnog fakulteta, ali u slučaju dalje redukcije trupa KFOR-a, ministar Hoxhaj je rekao da će univerzitet biti u krugu današnje vojne kasarne.
 
Na Univerzitetu u Prizrenu nastava će se izvoditi na albanskom, bosamkom i turskom jeziku, a pravo na upis imaće oko pet hilajda studenata.