Imam Rasim ef. Demiri, vođa kosovske delegacije koja je od 21. do 24. aprila na poziv Medžlisa Islamske zajednice Tuzle boravila u Bosni i Hercegovini, danas je kosovskim medijima izjavio kako je „zgranut nedavnom izjavom   Sanele Lutvić, predsjednice Bošnjačkog savjeta Kosova, koja smatra da je ta delagacija trebala tražiti dozvolu od nje, ili nekakve NVO.

„Ona je pobrkala babe i žabe, ili francuski i engleski, te smatra da imami i Islamska zajednica trebaju tražiti dozvolu od nje. Ako to nije iznuđena novinarska izjava, onda je to krajnja neinformisanost sa njene strane koja se tumači kao „nepismeno informisanje“, kazao je ef. Demiri i dodao.

„Delagacija je bila u zvaničnoj posjeti BIH i predstavnici Islamske zajednice odabrali su ljude iz civilnog društva za koje je smatrala da uživaju povjerenja u bošnjačkoj zajednici: imami, poslovni ljudi, prosvjetni radnici, ekonomisti... Obaveza mulsimana da se odazove upućenom pozivu samo jača vjeru u islam“, kaže ef. Demiri, dodajući da „svaki poziv koji dođe iz BIH, ili sa drugih distancija, treba ga sa vjerom u Boga primiti k srcu i njemu se odazvati“.