Desetoro građana Republike Albanije, svi romske nacionalnosti, protjerano je i zabranjen im je dolazak na Kosovo u naredne tri godine.

Policija je to uradila jer su zatečeni na Šadrvanu dok su prosjačili, a sto je u suprotnosti sa važecim zakonima o održavanju reda i mira.

Prosjačenje na javnim mjestima je prekršajno dijelo protiv javnog reda i mira, i kao takvo predviđa kaznene mjere protiv ovih počinilaca. Sve se ovo radi kao dio plana za protjerivanje prosjaka sa gradskih ulica.

Policija je naišla na tri ženske osobe romske nacionalnosti  starosti 19,22 i 30 godina i jednog 47 godišnjeg muškarca, svi građani Republike Albanije, zajedno sa šestorom dece   (od 13, 8 i 5 godina starosti ) dok su prosjačili u ulici “ Remzi Ademi “ i u centru grada na trgu  “Šadrvan“.
 
Nakon identifikovanja prosjaka, policija je registrovala slučajeve u policijskoj stanici u Prizrenu, i kasnije  pokrenula postupak predviđen na osnovu člana 10 Zakona o održavanju javnog  reda i mira. Prosjačenje na javnim mestima je prekršajno dijelo protiv javnog reda i mira, i kao takvo predviđa kaznene mjere protiv ovih počinilaca.

Odlukom Suda za prekršaje u Prizrenu, protiv ovih osumnjičenih, Sudsko vjeće donjelo je odluku da  10 stanovnika Republike Albanije bude protjerano sa Kosova. Opštinski Sud za prekršaje u Prizrenu osim protjerivanja van zemlje, ovim osobama izrekao je i mjeru zabranivanja ulaska na Kosovo u roku od 3 godine.

Protjerivanje osoba van Kosova je izvedeno od strane policijske jedinice u Prizrenu , na graničnom prelazu Kosovo-Albanija, odnosno  na graničnom prelazu kod Vrbnice. Nije bilo incidenata tokom izvedbe ove odluke.