Zabrinjavajuće

Ljekar iz Prizrena Arsim Berisha rekao je da je odziv za vakcinaciju u tom gradu veoma slab, čak i među zdravstvenim osobljem, prenosi Koha

U Prizrenu je 2. aprila započela imunizacija zdravstvenog osoblja i starijih građana prema planu Ministarstva zdravlja, i da su od tada vakcinisane 672 osobe.

Berisha je istakao da se vakcinacija odvija tokom cijelog dana, kao i da je opština Prizren snabdevena sa 1.270 doza vakcine, dodajući da je odziv veoma slab.

"Nespremnost zdravstvenog osoblja da se vakciniše je zabrinjavajuće, i samtram da nije u redu da se to prenosi i na građane koji vjeruju svojim ljekarima. Oko 60 odsto zdravstvenog osoblja u Prizrenu ima dileme oko vakcinacije", rekao je Berisha.

Kao prvi ljekar koji je vakcinisan u Przrenu, Berisha je apelovao na građane da se prijave za vakcinaciju.

"Kontaktirali smo većinu starijih od 80 godina, a vakcinisano je samo njih 270. Imamo na lageru više od 500 doza vakcina. Ministarstvo zdravlja bi trebalo da radi više na podizanju svijesti građana. Iako je Kosovo dobilo samo 24.000 doza vakcina, iskorišćeno je svega oko 10.000, a prošle su dvije sedmice od kada su stigle vakcine", istakao je Berisha.

Dodao je i da je u Prizrenu, na dnevnom nivou, oko 10 odsto od ukupnog broja testiranih, bude pozitivno na prisustvo virusa Covid-19.