Nepravilnosti pri prijemu nastavnika

Predsjednik opštine Prizren Mytaher Haskuka donio je odluku o razrješenju direktora opštinskog direktorijata za obrazovanje Gani Gërmizaj, zbog nepravilnosti u formiranju komisija za konkurse u ovom direktorijatu, prenosi Indeksonline.

Gani Gërmizaj dolazi iz Socijaldemokratske stranke Nisma koja je u koaliciji s Pokretom Samoopredjeljenje u Prizrenu.
"Komisije za prijem, osnovane odlukom direktora, nisu bili u skladu sa zakonom, jer, prema zakonu o pred-univerzitetskom obrazovanju i administrativnom uputstvu, jedan od članovima komisije treba biti direktor škole za koju je raspisan konkurs. Ovo je pravno tumačenje Inspektorijata obrazovanja i Pravnog odjeljenja Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije, od kojih sam tražio pravno tumačenje, na osnovu mnogih žalbi koje sam dobio u vezi sa nedavno objavljenim konkursima", rekao je Haskuka.
Predsjednik opštine je tražio od direktora Gërmizaje da se pridržava pravila koja proizlaze iz zakona kako bi došlo do pravednog i zakonitog postupka u izboru nastavnika. No uprkos zahtjevu, Haskuka kaže da se on toga nije pridržavao, pa žali što je morao poduzeti konačnu mjeru, njegovu smjenu.
"Obrazovni sistem koji smo naslijedili bio je u lošem stanju, što zahtijeva mnogo posvećenosti i rada svih aktera kako bismo svojoj djeci pružili kvalitetno obrazovanje. Dakle, zahtjevat ćemo formiranje novih komisija, kako bismo osigurali pravilan izbor nastavnika. Kao predsjednik učinit ću sve da obrazovanje vratim na kolosek razvoja", rekao je Haskuka.