Lokalni izbori na Sjeveru 2019.

"Demokratija i sloboda su naše dragocene vrijednosti. Ostavka izabranih gradonačelnika u četiri sjeverne opštine nakon predstojećih izbora biće kršenje ustavnog poretka Kosova. Vučićev poziv za njihovu ostavku je jasan znak hipokrizije i izdaje volje ljudi", poručio je u subotu uveče premijer Ramush Haradinaj.

Poruka premijera na Twitteru uslijedila je nakon što je Centralna izborna komisija Kosova (CIK) u petak uputila pismo novoj ministarki administracije i lokalne samouprave, Adriani Hodžić, kojim zahtjeva da im u roku od 24 časa od prijema zahtjeva dostavi pisma ostavki gradonačelnika Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i Sjeverne Mitrovice.

Kandidati Srpske liste ujedno su i jedini kandidati iz srpske zajednice koji su se kandidovali za izbore u četiri opštine na Sjeveru 19. maja, a isti ti kandidati, sa izuzetkom Srđana Vulovića iz Zubnog Potoka, su prethodno 23. novembra prošle godine podneli ostavke na mjesta gradonačelnka nakon što su prvobitno uvedene carinske dažbine od 100 odsto na robu iz Srbije, a potom su kosovske vlasti sprovele i akciju hapšenja u Sjevernoj Mitrovici lica koja se terete za umješanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

"Doneli smo odluku da izađemo na izbore da se ne bi desila situacija da neki Albanac preuzme vođenje opštine sa većinski srpskim stanovništvom", saopštio je na konferenciji za medije u Beogradu predsjednik Srpske liste i bivši, a kako izgleda – vjerovatno i budući gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić.

Da postoji mogućnost da će opet dati ostavke po, takođe se može reći sasvim izvesnom izboru, s obzirom na to da su se jedini ispred srpske zajednice kandidovali za ove izbore, najavio je istog dana i srpski predsjednik Aleksandar Vučić:

"A postoje i mnoge opcije iza toga, i kad pobjede i pokažu koliko su jači od albanskih miljenika i štićenika, dan poslije toga opet mogu da podnesu ostavke, pa nek’ oni opet raspisuju i tako doveka, da se uvijek vidi da Srbija ima mnogo veću podršku kod svog naroda nego što ih imaju Albanski miljenici i #1od5miliona i svi ostali, kojih se skupi između 7 i 47, sa sve članovima pojedinih ambasada i svih drugih".

Vlada Kosova je, kako su prištinski mediji javljali, odbijala da objavi ostavke gradonačelnika sa Sjevera svih ovih mjeseci, dok je sam Ramush Haradinaj, čiji je inače koalicioni partner upravo Srpska lista, navodio da je „teško da se donese odluka na osnovu dokumenata na kojima se o Republici Kosovo govori kao o Kosovu“.

Inače sada se u kosovskoj javnosti otvorilo pitanje upravo da li će isti oni koji su dali ostavke sada moći ponovo u izbornu trku. Pitanje se, međutim, otvorilo tek pošto su kandidature predate ove nedjelje, a kada je rok za prijavu već istekao.

„Govorim o pravnom i ustavnom aspektu ovih kriterijuma, da vidimo da li ispunjavaju kriterijume za to, da CIK razmotri ima li nekih prepreka zbog toga što su dali ostavke i onda se ponovo kandidovali na sljedećim izborima“, upitao se Florian Dushi, član CIK-a na prijedlog LDK nakon što je upućeno pismo Hodžić da CIK-u pošalje pisma ostavke gradonačelnika Srpske liste.