Kažu da nema dijaloga bez ukidanja takse

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da dijalog o normalizaciji odnosa ne blokira Kosovo, već Srbija.

Na konferenciji za medije poslije sjednice Vlade, Haradinaj je rekao da nikada nije tražio garancije šta će se dogoditi u dijalogu već da je tražio ugovor.

"Nisam tražio garancije. Govorio sam o ugovoru. Vjerujem Americi i kada oni nešto kažu znam da je tako. Međutim, zbog mnogo razloga mi zahtjevamo ugovor sa elementima koje ima, uključujući i privredu i slobodnu trgovinu. To je ono što tražimo. Veće garancije od priznanja Amerike ne možemo da tražimo", kazao je premijer.

Haradinaj je kazao da kada su u pitanju odnosi sa Srbijom interesuju ih elementi ugovora.

"Ja vjerujem Amerikancima i kada oni kažu ovo je formula, ja im vjerujem. Mi tražimo ugovor da bismo znali kuda ide dijalog. Dijalog je blokirao Beograd, jer kažu da nema dijaloga bez ukidanja takse. Nismo ga mi blokirali. Mi smo bili u dijalogu znajući da smo žrtve i imamo na hiljade nestalih i žrtava", rekao je Haradinaj.

"Treba da znamo zašto idemo u dijalog", kazao je Haradinaj i dodao da je pritisak da Kosovo ukine takse "pritisak na žrtvu".

Rekao je da sa predsjednikom i predsjednikom parlamenta ima različita mišljenja o nekim pitanjima, ali da se slažu kada je u pitanju platforma za dijalog.

Otkrivanje istine o deportaciji državljana Turske zdravo za demokratiju

Premijer Kosova Ramush Haradinaj rekao je da je oktrivanje istine o deportaciji šest turskih državljana u martu prošle godine "zdravo za demokratiju i ljudska prava".

Haradinaj je na Facebooku napisao koje je mjere Vlada na čijem je čelu preduzela nakon saznanja o deportaciji turskih državljana i podvukao da su preduzete mjere obezbjedile da u sličnim situacijama "budu beskompromisni" u ostvarivanju zakona Kosova.

"Bez ikakve predrasude vladavina zakona će biti naš jedini put. Otkrivanje istine, odgovornih za izbjegavanje zakona će pomoći izgradnji demokratije i ljudskih prava. Niko nije iznad zakona i ni jedna institucija Kosova neće gaziti univerzalna ljudska prava", napisao je Haradinaj.

Haradinaj je po izručenju turskih državljana, a koje je turski predsjednik Recep Tayip Erdogan označio kao najviše predstavnike Gulenovog pokreta na Balkanu, smjenio direktora Kosovske obavještajne agencije i ministra unutrašnjih poslova koji su bili direktno odgovorni za slučaj.