Njemačka se pridružila pritiscima SAD i EU

Njemačka se pridružila pritiscima SAD i EU na Prištinu da ukine taksu od 100 odsto na prizvode iz Srbije i BiH, piše Koha.

Kako se navodi, to su vlastima na Kosovu prenela dvojica ključnih savjetnika njemačke kancelarke Angele Merkel, koji su juče boravili u Prištini.

Pozivajući se na svoje izvore, dnevnik Koha Ditore piše da su njemački zvaničnici na jučeašnjem sastanku sa Hashimom Thaçijem i Ramushem Haradinajem ponovili stavove Berlina da tekse ometaju nastavak dijaloga zahtjevajući da ih vlada suspenduje.

Savjetnici nemačke kanelarke, Jan Heker i Matijas Litenberg sastali su se juče u Prištini sa Thaçijem, Haradinajem i zamenikom premijera Eneverom Hoxhajem, a pitanje suspenzije taksi bila je glavna tema razgovora sa premijerom Ramushem Haradinajem, piše list.

Sagovornik Kohe, koji je, kako se navodi, želeo da ostane anoniman, rekao je da je stav Njemačke u pogledu postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine nepromjenjen - zvanični Berlin je, kažu protiv promjene granica Kosova.

Inače, posjeti njemačkih zvaničnika Prištini prethodila je posjeta visokog predstavnika SAD Davida Halea, koji je takođe insistirao na ukidanju taksi za robu iz Srbije i BiH.

Nema zvaničnih informacija o tome šta je bila tema razgovora sa njemačkim zvaničnima, a Haradinaj je na svom Facebook profilu napisao da su pričali o dijalogu, unutrašnjoj konsolidaciji Kosova i evroatlantskom putu Kosova.