POTVRĐENO

Britanski novinar Graham Phillips bi danas trebalo u Skupštini Kosova da bude proglašen personom non grata, javlja portal Klan Kosova.

Graham Phillips je prethodno razljutio kosovske lidere, nazivajući ih "ratnim zločincima i teroristima", javlja portal Klan Kosova.

Kako navodi portal, u kopiji odluke parlamenta u koju je imao uvid, navodi se da će Phillips u slučaju da pokuša da uđe na Kosovo biti deportovan i o tome će biti obavještena ambasada Velike Britanije u Prištini.

Phillips je u više navrata na svom YouTube kanalu izvještavao o bivšoj oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK) kao o "terorističkoj organizaciji".

On je, braneći svoje stavove o Prištini, za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) izjavio da je "Kosovo teroristička država".

"Kosovo je država koju kontrolišu teroriste i ratni zločinci... ljudi bi trebalo da budu svijesni toga ko su zapravo (premijer Ramush) Haradinaj i (predsjednik Hashim) Thaçi", izjavio je Phillips.

Kako podsjeća BIRN, Phillips koji tvrdi da je njegovo izvještavanje potpuno nezavisno, kao i da radi isključivo na projektima koje on lično bira, izjavio je i da je bio iznenađen brojem pretnji dobijenih povodom njegovog izvještavanja o situaciji na Kosovu.

"Očekivao sam, naravno, takve povratne reakcije, ali me je iznenadio broj prijetnji smrću", rekao je Phillips, navodeći da je dobio na stotine prijetnji smrću od kosovskih Albanaca, koji su ga optuživali da širi rusku propagandu.

Na pitanje BIRN-a da li je još uvijek na Kosovu, Phillips nije želeo da odgovori, navodeći da je do sada završio 18 izvještaja o Kosovu, da planira da uradi još dva i da će tada završiti svoj "kosovski projekat".

BIRN podsjeća i da je Phillips prošle godine dobio zabranu objavljivanja na Twitteru zbog svojih proruskih stavova o sukobu u Ukrajini.