Povodom pisanja pojedinih beogradskih medija

Povodom pisanja pojedinih beogradskih medija da Policija Kosova na sjeveru Kosova sprovodi akciju "Čelični prsten", koja podrazumjeva blokadu putnih pravaca, kao i kontrolu vozila i lica, iz policije za Kontakt Plus navode da je stanje redovno i da se sprovode ‘tekući zadaci’.

Portparol Policija Kosova Baki Kelani naveo je u kratkom pisanom odgovoru za Kontakt Plus da je stanje ‘redovno’, i da ne postoji ‘ništa konkretno’, u vezi pitanja o sprovođenju operacije “Čelični prsten”.

“Što se tiče Vašeg pitanja, obavještavamo vas da ne postoji ništa konkretno, osim da Policija Kosova radi spriječavanja organizovanog kriminala i krijumčarenja, preduzima policijske akcije na osnovu svojih zakonskih obaveza i ovlašćenja“, naveo je Kelani u pisanom odgovoru.

Na pitanje da li se policijske akcije sprovode danas ili svakog dana, kao redovna policijska aktivnost, Kelani je naveo da su u pitanju ‘tekući zadaci’.

Pojedini beogradski mediji preneli su da su kosovske vlasti aktivirale akciju "Čelični prsten", koja podrazumjeva blokadu putnih pravaca, kao i kontrolu vozila i lica i policija se nalazi na svim alternativnim prijelazima.

Telegraf.rs prenosi da je Policija Kosova povukla djelove pograničnih jedinica sa prijelaza prema Sjevernoj Makedoniji i Albaniji i da će pripadnici tih jedinica biti raspoređeni na sjeveru Kosova.

Oni će, navodno, imati samo jedan zadatak, a to je blokada alternatnivnih puteva koji vode iz Srbije ka sjeveru Kosova.

Portal navodi da se akcija dovodi u vezu čak i sa tajnim spiskovima "viđenijih Srba", protiv kojih se pripremaju optužnice.

Alo.rs takođe prenosi da izvori bliski kosovskoj policiji navode i da postoje naznake da će sprovesti hapšenje srpskih funkcionera sa Kosova.

Neimenovani izvor Alo.rs navodi da kosovska policija primenjuje operativni plan "Čelicni prsten" u cilju zastrašivanja Srba, koji podrazumjeva blokadu putnih pravaca kojima se građani kreću, kao i kontrolu vozila i lica.

Inače, operativni plan „Čelični prsten“  policija sprovodi neposredno po izvršenju nekog krivičnog djela, ili bjekstva iz zatvora i podrazumjeva kontrolu lica i vozila.