Kampanja

Ministarstvo infrastrukture i transporta u suradnji s Policijom Kosova pokrenulo je kampanju podizanja svijesti "Postavi pojas, za svoju sigurnost" od 1. marta.

Fejzullah Mustafa, iz Ministarstva infrastrukture i transporta, objasnio je da će kampanja podizanja svijesti "Postavi pojas, za svoju sigurnost" trajati tokom cijelog mjeseca marta.

"Jedan od ključnih činioca sigurnosti u saobraćaju je postavljanje sigurnosnog pojasa. Postavljanje pojasa je kultura. Da smo postavili sigurnosne pojaseve za vrijeme vožnje, imali bismo daleko manje žrtava prometa", rekao je Mustafa na javnoj televiziji.

Prema njegovim riječima, na Kosovu ne postoji statistika koliko posto vozača koristi pojas, ali se može reći da je taj postotak vrlo mali.

"Moramo znati da u vozilu ne vozimo neprijatelje, nego porodicu i prijatelje, pa bismo trebali biti oprezni i poštivati pravila vožnje."

"Roditelji bi trebali paziti da svoju djecu stave na zadnje sjedište, na sjedište uz sigurnosni pojas", rekao je on.

Mustafa je još jednom pozvao vozače da stave sigurnosni pojas, a u isto vrijeme upozorivši da od danas počinje izricanje kazni za vozače koji ne poštuju pravila.