U petak se dostavlja Parlamentu

Pregovarački tim Kosova prekjuče je završio Nacrt platforme za dijalog sa Srbijom, koji je jučer predstavljen predsjedniku, premijeru i predsjedniku Skupštine Kosova nakon čega će uslijediti skupštinsko usvajanje. Nacrt platforme za dijalog sa Srbijom ne uključuje korekciju granica, kazao je kopredsjedavajući prištinskog tima za dijalog Shpend Ahmeti.

Pored predstavljanja platforme za dijalog, tema sastanka predsjednika Hashima Thaçija, premijera Ramusha Haradinaja i predsjednika Skupštine Kadrija Veselija bila je i taksa od sto odsto, koja je novembra prošle godine uvedena na proizvode iz Srbije i BiH. Prethodno je zamjenik premijera i šef delegacije za pregovore sa Srbijom Fatmir Limaj koji rekao da je platforma za dijalog u duhu Ustava Kosova i međunarodnog suda pravde.

"Kroz ovu platformu nastojimo da predstavimo jedinstven glas Kosova, koji će biti odraz vizije i zvanične pozicije Kosova u razgovorima sa Srbijom", kazao je Limaj.

Kopredsjedavajući tima za dijalog Shpend Ahmeti izjavio je da očekuje da će Nacrt platforme o dijlalogu u petak biti dostavljen Parlamentu.

"Dali smo završne komentare koje su imali. Nacrt platforme će biti proslijeđen svim političkim subjektima i očekujem da će sutra biti usvojen od strane državne delegacije. Nakon toga ovaj Nacrt platforme će biti proslijeđen Skupštini na usvajanje", rekao je on.

Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da je važno kako će Nacrt platforme za dijalog prihvatiti Srbija, sa kojom Kosovo i treba da razgovara.

"Pretpostavljam da ova platforma neće naići na prijem i prihvatanje sadržine. EU će malo više, diplomatski biti neutralna, kao da se neće miješati direktno, već na neki alegorijski način i slično", rekao je Smaka.

Politikolog Stefan Filipović kaže da ne treba pridavati veliki značaj Nacrtu platforme za dijalog koju je pripremio tim Kosova.

"Ta platforma je važna samo za Kosovo i za širi politički korpus na Kosovu i uključivanje svih relevantnih političkih subjekata... Ona je bitna za demokratizaciju transparentnosti i otvorenosti procesa dijaloga, a može biti i dobar pokazatelj građanima kako treba pristupiti čitavom briselskom procesu", ocjenjuje Filipović.

Inače, Skupština Kosova je 15. decembra prošle godine usvojila Rezoluciju o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kada je i formiran novi tim Kosova za dijalog. Toj sjednici pored poslnika Srpske liste nisu prisustvovali ni poslanici LDK i Samoopredjeljenja, kojima će po riječima Limaja, tekst Nacrta platforme takođe biti poslat.

Marija Stanojković, RTK2