Zbog diskriminacije u koeficijentima učitelja

Nekoliko dana nakon što je Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture (USONK) okončao štrajk u obrazovanju, i nakon što su u Nacrtu zakona o platama povećani koeficijenti nekih kategorija obrazovnih radnika, čelnici sindikata sada traže od predsjednika Kosova da ne potpiše Zakon o platama, piše danas "Koha Ditore".

Promjene u koeficijentima napravljene su dan prije nego što je Skupština usvojila Zakon, gdje su čelnici Vlade, administrativna komisija i predsjednik Skupštine obećali USONK-u povećanje koeficijenta za oko 20 posto.

Čelnici sindikata smatraju da zakon ne bi trebao biti potpisan i tako vraćen na nultu tačku. To je zato što su nastavnici u osnovnom obrazovanju (1-5) nezadovoljni svojim koeficijentima i smatraju da su diskriminisani u usporedbi s nastavnicima u nižoj srednjoj školi (6-9). Razlika u platama je 35 eura u korist nastavnika u nižoj srednjoj školi.

Financijski direktor u USONK-u, Ymer Ymeri, rekao je da je najbolje da zakon uopšte ne bude potpisan kako niko ne bi ostao nezadovoljan.

Koha Ditore