Zamjenik premijera Kosova

Zamjenik premijera Kosova Enver Hoxhaj je pozdravio odluku Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da smanji broj periodičnih sastanaka za misiju Unmik na Kosovu.

Hoxhaj je naglasio da je misija Ujedinjenih nacija završena prije deset godina, a dokaz za to je uspješna izgradnja države na Kosovu.

U objavi na Twitteru Hoxhaj je napisao da Kosovo treba da postane član UN, kako bi ova organizacija dobila novu ulogu na Kosovu, isto kao i u drugim zemljama.

"Pozdravljamo odluku Savjeta Bezbjednosti UN da proredi periodične sastanke za UNMIK. Ova misija je završila svoj mandat prije deset godina, i najbolji dokaz za to je izgradnja uspješne države i mir u državi. Kosovo treba da bude član UN, kako bi ova organizacija imala novu ulogu u našoj zemlji, isto kao i u drugim zemljama", rekao je zamjenik premijera Hoxhaj.

Savjet Bezbjednosti je doneo odluku da su četiri sjednice godišnje za Kosovo suvišne, s obzirom na mirnu situaciju na Kosovu. Pritisak da se smanji broj sjednica vršile su velika Britanija, Njemačka i Sjedinjene Američke Države, dok su se Rusija i Srbija žestoko protivile.