Predsjednik Skupštine Kosova

Na zahtjev Demokratskog saveza Kosova, Samoopredjeljenja i Alternative Skupština Kosova je održala sjednicu na kojoj je raspravljano o slučaju mlaljotnice iz Drenasa koju su silovali i nastavnik, a zatim i policijski službenik. Sjednici Skupštine o institucionalnoj odgovornosti prethodio je sastanak predsjedništva.

Slučaj silovane djevojke iz Drenasa je ozbiljan, a zloupotreba službenog položaja od strane pojedinaca neće biti dozvoljena, kazao je nakon sastanaka u predsjedništvu Skupštine Kosova predsjednik Kadri Veseli.

"Zloupotreba maloljetnika se u spoljnom svijetu naziva pedofilijom. Takođe je u ovom slučaju zloupotrebljen službeni položaj. Ovakve stvari nećemo tolerisati. Na današnjoj sjednici ćemo raspravljati o tome, kako bismo zaštitili institucije od loših ljudi. Ne mogu da nađem odgovarajuće riječi, ali moramo da sačuvamo integritet institucija i mislim da Policija Kosova obavlja svoj posao odgovorno", kazao je on.

Poslanica Samoopredjeljenja Albulena Haxhiu je kazala da u ovom slučaju mora da postoji institucionalna odgovornost.

"Ovaj događaj mora da pozove na odgovornost, prije svega institucionalnu i ne smije biti izolovan. Posljednjih dana dobili smo informacije da je bilo i drugih slučajeva seksualnog nasilja", rekla je Haxhiu.

Inače, slučaj silovanja maloljetne djevojke iz Drenasa posljednjih dana je uzburkao javnost pa je prekjuče održan i protest ispred stanice Policije u Prištini, sa kog su okupljeni zahtjevali da se protiv lica koja su zlostavljala djevojku preduzmu odgovarajuće mjere, zahtjevajući smjenu direktora Policije Kosova.

Marija Stanojković, RTK2