Državni udar pod palicom predsjednika Turske?

Švicarski javni servis se u tekstu pod naslovom “Erdoganov zahvat ka Kosovu“ bavi posljedicama tajnog hapšenja gulenista u Prištini i deportovanja u Tursku.

Švicarski javni servis (SFR) piše, kako se podsjeća, bez sudskog naloga ili znanja premijera Ramusha Haradinaja, kosovske bezbjednosne snage su uhapsile šestericu navodnih sljedbenika pokreta Fetulaha Gulena i predale ih članovima turske tajne službe na prištinskom aerodromu.

"Navodno, za to je znao predsjednik Hashim Thaçi, a Kosovo je pratilo zahtjev turskog lidera Recepa Tayyipa Erdogana, koji okrivljuje Gulenov pokret za pokušaj puča u ljeto 2016. godine i od tada lovi pristalice svog bivšeg saradnika širom svijeta. Iznenađujuće je da je Kosovo učinilo takav plezir Turskoj. Do sada je Priština bila jasno orijentisana prema zapadu, a najveći saveznici kosovske nezavisnosti se nalaze u Vašingtonu", navodi se.

U tekstu se navodi da je na proslavi desetogodišnjice nezavisnosti u februaru ove godine, Thaçi poručio Evropi da Kosovo ima samo jedan pravac - "evropsku integraciju".

“Ali sada, svega mjesec dana kasnije, Kosovo se rukuje sa Erdoganom, u jasno nelegalnoj i zavjereničkoj akciji. U Prištini se govori i o državnom udaru kao i da je predsjednik Thaçi preuzeo svu vlast. U međuvremeu, premijer Haradinaj je smjenio ministra unutrašnjih poslova i šefa obavještajne službe, koje je označio kao učesnike u otmici navodnih Gulenista. Kosovo je izdrmano, drugi put u jednoj nedjelji. Tenzije sa Beogradom su eskalirale poslije hapšenja srpskog komesara za Kosovo Marka Đurića početkom nedjelje, poslije čega je srpski predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao kosovsku vlast terorističkim klanom. Uz podršku ruskog predsjednika Vladimira Putina, Vučić pokušava da uveća uticaj Beograda na Kosovu i ponavlja nacionalističku borbenu poruku - 'Kosovo je Srbija'", ističe se u tekstu.

Suprotan koncept dolazi pravo od Erdogana, kako se navodi, tokom posjete Prizrenu 2013. godine on je rekao da je Kosovo Turska i da je Turska Kosovo.

“Erdogan vidi teritorije bivše Otomanske imperije kao sferu svog uticaja, kako na Kosovu, tako i u sirijskom Afrinu ili bilo gdje. Jedna stvar je izvesna, lideri u Beogradu i Prištini igraju opasnu igru sa velikim silama. Za Zapad je neophodno da pruži Zapadnom Balkanu jasnu perspektivu i da riješi konflikte na miran i demokratski način, uključujući sve koji su uključeni. Evropska unija je bespomoćna u ovoj krizi. Interesi Rusije i Turske se sreću u Siriji. Kriza na obodu Evrope se dešava na jednoj od najvažnijih geopolitičkih područja. Zapadni Balkan je veza između Zapada i Orijenta“, zaključuje se.