I dalje se koriste tablice KM, PR, PZ, itd...

Srbi koji žive na sjeveru Kosova, na svojim automobilima i dalje nastavljau da postavljaju ilegalne srpske tablice sa inicijalima kosovskih gradova (KM, PR, PZ, itd), a i tablice gradova Srbije, ali ima i mnogo automobila koji nemaju nikakve tablice.

Iako su prethodnih godina institucije počele konfiskaciju srbijanskih registarskih tablica u tom dijelu, građani srpske zajednice još uvijek ne koriste registarske tablice Republike Kosovo za njihova vozila.

Ovo pokazuje i broj vozila registrovanih od strane građana koji žive u ovom dijelu.

U odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova za "Indeksonline" stoji da je tokom 2017. godine samo u opštini Sjeverna Mitrovica, registrovanih vozila, nastavljenih registracija, preregistracija bilo 552.

Dok ove godine broj registrovanih vozila, nastavljenih registracija, preregistracija u Sjevernoj Mitrovici ima 136.

"Registrovanih vozila, nastavljenih registracija, preregistracija u toku u 2017. godine je bilo 552. U toku 2018. godine registrovanih vozila, nastavljenih registracija, preregistracija je 136", stoji u njihovom odgovoru.

To pokazuje da je broj građana ovog područja koji koriste kosovske registarske tablice veoma mali, s obzirom na broj stanovnika koji žive u ovom dijelu.

Prema poslednjim statističkim podacima OSCE-a od 2015. godine, broj stanovnika opštine Sjeverna Mitrovica je 29.460.

Većina ove opštine čine kosovski Srbi i mali broj Albanaca, Bošnjaka.

S druge strane, prema podacima Policije Kosova u januaru i februaru 2018. godine u Sjevernoj Mitrovici izrečeno je 1070 kazni, broj koji je premali u usporedbi sa drugim mjestima na Kosovu.

/Indeksonline/