Zavisi od toga koga i odakle zovete

U Prištini tvrde da je ukinut pozivni +381 za Kosovo, dok u Beogradu odgovaraju da je to laž. N1 je provjerio na koji broj je moguće dobiti ljude na Kosovu, i utvrdili su da to da li se okreće +381 ili +383, zavisi od toga koga i odakle zovete.

Dok se čeka odgovor na pitanje da li će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen u Briselu, pitanje je i kako već dogovorene stvari funkcionišu u praksi?

Krajem 2016. godine postignut je dogovor o telekomunikacijama, kada je rečeno da će Kosovo umjesto +381, dobiti +383 pozivni broj i da će se on za pozive iz Srbije tretirati kao međugradski, a ne međunarodni broj.

Priština tvrdi da se +381 ukida, a Beograd to demantuje. Ekipa N1 je provjeravala - na koji broj je moguće pozvati stanovnike Kosova?

Na koji broj se dobija Kosovo? Odgovor zavisi od toga koga pitate. Vlasti na Kosovu objavile su da 24. marta zvanično prestaje da važi pozivni +381 i da +383 postaje jedini važeći pozivni broj.

Za predstavnike srpske vlasti: Vijest o ukidanju +381 je - kako kažu - najobičnija laž.

"Postoji jasno formulisan akcioni plan kojim je definisano šta se i kada dešava u kontekstu telekomunikacija, tako da je svaka tvrdnja o ukidanju pozivnog broja 381 za korisnike na Kosovu najobičnija laž,” poručio je zamjenik direktora takozvane Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Dušan Kozarev.

A kako stvari funkcionišu u praksi? Pozivni broj +383 je na mobilnoj aplikaciji Viber u funkciji i to od nedavno.

Za građane na Kosovu, kreirana je i posebna aplikacija koja konvertuje sve kontakte iz imenika sa prefiksom +377, +386 ili +381 na +383.

Ipak, kada je fiksna telefonija u pitanju - u Leposaviću, recimo, +381 i dalje radi, dok operator na teritoriji Prištine obavještava da je potrebno okrenuti +383.

Nenad Radosavljević, vlasnik TV Mir iz Leposavića za N1 kaže da je promjena pozivnog broja proces koji je u toku i da za sada samo pojedini mobilni operateri prelaze na +383.

"Sada trenutno još uvijek možete sa mobilnog telefona 064 da pozovete recimo Prištinu, stari klasični fiksi broj 038 bez ikakvih problema. Obavještenja stižu za korisnike IPKO mreže i Valja mreže +377 i +386 da oni polako prelaze na +383 i to je za sada jedina promjena", objašnjava Radosavljević.

Za Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose, cela priča sa pozivnim brojem je "prljava politikantska igra" za koju su odgovorne obje strane.

U toj igri postoje - kažu - dvije vrste interesa: politički i finansijski, a u njoj najveći gubitnici su građani.

"Dešava se pljačka građana, naplatom rominga jer većina mreža na Kosovu je prešla na +383 i ovih naših koji zovu sa +381 plaćaju roming. To je jedan potpuni bezobrazluk vlasti telekomunikacionih, ali iza toga postoje lobiji! Sa +383 probajte da dobijete iz Beograda - ne možete, probajte iz Ljubljane i dobićete Kosovo. Dakle maltretira se javnost Srbije”, tvrdi Janjić.

Dodaje i da ono što je potpisano u Briselskom sporazumu - mora i da se ispuni. A pozivni broj +383 upravo je dodjeljen Kosovu nakon što su Beograd i Priština krajem 2016. nakon više rundi pregovora, postigli konačni dogovor o telekomunikacijama. Obje strane su tada, dogovor doživjele kao svoju pobjedu.