Jedini razlog njihovog hapšenja

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi u vezi sa akcijom Obavještajne službe Turske (MIT) kojom je sa Kosova deportovano šest turskih državljana pripadnika FETO-a, izjavio je kako je jedini razlog njihove deportacije to što su bili prijetnja po nacionalnu sigurnost Kosova.

Thaçi je na konferenciji za novinare u Prištini istakao kako mu je Kosovska obavještajna agencija predala detaljan izvještaj u kojem su navedeni razlozi deportacije šest članova organizacije.

- Prema ovom izvještaju Kosovske obavještajne agencije, jedini razlog deportacije ovih šest državljana Turske su njihove protuzakonite aktivnosti koje su opasne po nacionalnu sigurnost Kosova - rekao je Thaçi.

Podsjetio je kako je i ranije na Kosovu bilo slučajeva deportacije stranih državljana čija je meta bila nacionalna sigurnost te zemlje, te poručio kako su kosovski istražni organi pokrenuli istragu, kao i da su nezavisnu istragu pokrenuli ombudsmani.

Thaçi je također, kazao kako i na Kosovu, kao i u drugim demokratskim zemljama postoje terorističke i špijunske aktivnosti. Kako je rekao, to ne govori kako bi opravdao neke aktivnosti organa koji su zaduženi za nacionalnu sigurnost Kosova, već kako bi pokazao koliko je teška borba protiv terorizma, fundamentalizma i špijunskih aktivnosti.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je kako je zatražio smjenu šefa obavještajne službe i ministra unutrašnjih poslova jer su, kako je rekao, izgubili njegovo povjerenje i nisu mi vjerovali.

Haradinaj se osvrnuo na antiterorističku akciju u okviru koje su sa Kosova u Tursku prebačeni pripadnici terorističke organizcije FETO, inače čelna imena organizacije na Balkanu. Izjavio je kako je nakon hitne i tajne deportacije turskih državljana sa Kosova, od svih institucija koje su bile uključene u ovaj slučaj zatražio istragu i pismene izvještaje.

Dodao je kako se ovakvi slučajevi ne trebaju ponavljati bez da se o njima ne informišu visoki zvaničnici.

Na pitanje u vezi njegovog zahtjeva za smjenu šefa obavještaje službe Dritona Gashija i ministra unutrašnjih poslova Flamura Sefaja, Haradinaj je odgovorio:

- Oni su izgubili moje povjerenje. Nisu mi vjerovali ili iz različitih razloga nisu razmislili da me informišu o navedenim događajima. Zbog toga sam zatražio njihovu smjenu.

Turska obavještajna služba (MIT) izvela je prije tri dana operaciju protiv terorističke organizacije FETO/PDY na Balkanu i u Tursku prebacila šest ranije odbjeglih istaknutih članova te organizacije.

Nakon akcije protiv šest državljana Turske, pripadnika terorističke organizacije FETO/PDY na Kosovu, premijer Ramush Haradinaj zatražio je hitnu smjenu ministra unutrašnjih poslova Kosova Flamura Sefaja i direktora Kosovske obavještajne agencije Dritona Gashija.