Izbori juna ili septembra

Istupanjem Srpske liste iz vlade i njeno opoziciono djelovanje u skupštini otvoriće prostor da vladajuća koalicija zbog opstanka vlade započne saradnju sa drugim opozicionim strankama, tvrdi Bojan Teofilović iz Centra za mir i toleranciju. S druge strane, politikolog Ramush Tahiri djelovanje Srpske liste smatra demokratskim, najavljujući prijevremene izbore, jer je, kako kaže, trenutna situacija neodrživa.

Srpska lista je i zvanično saopštila da će u skupštini djelovati kao opozicija, a njeni ministri su ranije naveli da se povlače iz Vlade Kosova. Za Bojana Teofilovića iz CPT ovo je glas protiv dosadašnjeg odnosa albanskih koalicionih partnera prema Srpskoj i njen nastavak borbe za prava Srba na Kosovu.
"Po onom što čujem u javnosti je da će oni tim svojim delovanjem kao opozicija pokušati opet da postave na mesto neka bitna pitanja, pre svega za srpsku zajednicu, a svakako za buduću Zajednicu srpskih opština”, izjavio je Teofilović.
Politikolog Ramush Tahiri tvrdi da je Srpska lista kao važan činilac u formiranju vlade napravila demokratski potez, imajući u vidu načine svog budećeg djelovanja.
“Lista Srpska kao partija koja predstavlja Srbe ima zagarantovana mjesta ministarstava i kako zvanično nije poslala dopis da izlazi iz vlade, ona može ići na sastanke vlade kad smatra da je potrebno bez toga da bude koalicioni partner”, tvrdi Tahiri.
Teofilović ističe da će sudbina Haradinajeve vlade biti poznata nakon 20. aprila, kada je Srpska lista najavila samostalno formiranje Zajednice srpskih opština, ukoliko zvanična Priština ne učini ništa po tom pitanju.
"Mislim da će u ovom periodu do tada biti neke stvari jasnije i onda tek nakon toga može da se priča o nekim konkretnim stvarima vezano za manjinsku vladu i podršku manjinskoj vladi ili čak da se ide na sledeće izbore, ali svakako pre 20 aprila mislim da se ništa neće znati konkretnije i značajnije po tom pitanju.
Tahiri ne očekuje poslaničku inicijativu o nepovjerenju vladi, jer je opozicija razjedninjena. Ipak, trenutna situacija nije održiva, pa će, po mišljenju Tahirija, građani ponovo na birališta.
“Manjinske vlade nikada ne traju više od godinu dana, uglavnom oko šest mjeseci, pa ćemo ove godine sigurno imati izbore jer je ova pat pozicija neodrživa. Vjerovatno ćemo imati izbore  u junu ili krajem septembra”, kaže Tahiri.
Dok Teofilović smatra da je prelaskom Srpske u opoziciju stvoren prostor za djelovanje neke druge opozicione partije koja bi mogla da sarađuje sa vladajućim strankama i na taj način očuva stabilnost institucija, Tahiri tvrdi da do toga neće doći, dodajući da bi Srpska lista kao opozicija ubuduće trebalo da djeluje konstruktivno i da joj primarni cilj ne bude zaštita nacionalnih, već demokratskih principa.
”Argumenti su jedino merodavni kada su u pitanju amandamani na prijedloge zakona, bez obzira koja ih je stranka predložila, zaključio je Tahiri, komentarišući odbijanje 84 amandmana Srpsle liste tokom prethodnih zasjedanja Skupštine Kosova.
Povlačenje ministara i poslanika Srpske liste iz vladajuće koalicije je u znak protesta zbog akcije specijalnih snaga kosovske policije i hapšenja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića.