BUM, BUM KOSOVO

Jedna osoba iz Štimlja, na osnovu izvještaja Policije Kosova, bila je žrtva povrede od zalutalog metka, kao rezultat proslave tokom pucnjave u noći Nove godine.

Takvi slučajevi na Kosovu se ponavljaju tokom praznika ili porodičnih zabava, jer su proslave uz pucnjavu, postale neka vrsta tradicije na Kosovu, iako je ovaj način proslave zakonom zabranjen.

Korištenje oružja za vrijeme proslave, postaje još opasnije zbog činjenice koju statistika pokazuje o velikom broju ilegalnog oružja koje je i dalje u rukama građana.

Tokom 2017. godine od građana je oduzeto oko 1.500 ilegalnog oružja i veliki broj municije.

Međutim, stručnjaci za sigurnost potvrđuju da ima još oko 350.000 malih i lakih komada oružja koje građani ilegalno posjeduju.

Veliki broj ilegalnog oružja u rukama građana predstavlja rizik za ukupnu sigurnost na Kosovu, a posebno za same građane.

Ovako kažu stručnjaci za bezbjednosna pitanja, prema kojima je nelegalno oružje jedan od glavnih problema, gledano sa aspekta javne bezbjednosti na Kosovu.

Striučnjak za pitanja sigurnosti iz Centra za istraživanje sigurnosne politike, Burim Ramadani, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je posebno upotreba oružja od strane maloljetnika i dalje veliku zabrinutost za sigurnost u zemlji.

"Izvještaj UNDP procjenjuje da se u rukama građana nalazi oko 350.000 komada malih i lakih oružja. Policija je više puta uništila oružje koje je konfiskovala, ali je prisustvo u rukama građana i dalje izuzetno veliko."

"Postoje dva različita načina uklanjanja ove negativne pojave. Prvi je da se podigne svijest posebno roditeljima da uče svoju djecu o posljedicama korištenja ilegalnog oružja, i da se izgradi nacionalni program razmjene ilegalnog oružja sa drugim elementima koji mogu ući u porodični posao", rekao je Ramadani.

Organi za sprovođenje reda su već naglasili činjenicu da su stalno pokretali kampanju za podizanje svijesti o opasnostima od ilegalnog oružja i ilegalnog posjedovanja ili njihove upotrebe.

Daut Hoxha, službenik za informisanje Policije Kosova, izjavio je da se u prosjeku svake godine od strane policije, kroz aktivne policijske operacije, zaplijeni oko 1.200 do 1.500 oružja raznih vrsta.

"Kosovska policija na osnovu zakonskih dužnosti i ovlašćenja, dosljedno poduzima konkretne akcije u cilju stvaranja veće sigurnosti građana, oduzima značajne količina oružja, neeksplodiranih ubojnih sredstava i razne municije tokom ovih poslijeratnih godina", rekla je Hoxha.

"Ohrabrujemo svakoga ko ima relevantne informacije koje mogu dovesti do identifikacije ili pronalaženja oružja, municije ili druge opasne materijale, koji utiču na sigurnost građana, da obavijeste policiju, sarađuju sa nadležnim organima i potrebne radnje će biti preduzete u skladu sa važećim zakonima", rekao je Hoxha.

Inače, posjedovanja oružja na Kosovu je regulisano zakonom, tako da je nošenje ili nelegalno posjedovanje sankcionisano zakonom.