Šefica kancelarije EU na Kosovu

Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova je večeras ocjenila da je inicijativa za ukidanje Specijalnog suda strašna i ekstremno štetna.

"Takva odluka će dovesti u opasnost cio posao koji je urađen posljednjih godina u vladavini prava i zakona, i može da minira sve što je urađeno da se otkloni praksa nekažnjavanja", napisala je Apostolova na Twitteru.

Predsjedništvo Skupštine Kosova ni u drugom večerašnjem pokušaju nije imalo kvorum da odluči o zahtjevu 43 poslanika za održavanje vanredne sjednice na kojoj bi se izmjenio Zakon o Specijalnom sudu.

Na sjednicu nisu došli potpredsjednici Skupštine iz Demokratskog saveza Kosova, Pokreta Samoopredjeljenje i Srpske liste.

Poslije ovakvog ishoda, nije bilo mogućnosti da sinoć bude vanredne sjednice Skupštine Kosova, što su zahtjevali potpisnici peticije.

Organizacije proizašle iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) pokrenule su 15. decembra potpisivanje peticije kojom se od Skupštine Kosova traži da izmjeni Zakon o specijalnom sudu tako da on sudi ne samo Albancima, nego i svima drugima koji su vršili zločine na Kosovu.

Peticiju je do sada potpisalo 15.000 ljudi.