Premijer Kosova

"Rusija nije dio dijaloga Beograda i Prištine, da je ona htjela da bude dio toga - bila bi i uključena. Ne znam što bi to sada bila", kazao je premijer Ramush Haradinaj, odgovarajući na pitanje novinara RTV Kim da komentariše najave da bi Rusija mogla da se uključi u briselski dijalog.

Haradinaj je pitanje uključivanje dijaloga komentarisao na prijemu za novinare i predstavnike civilnog sektora povodom završetka 2017. On je, prenosi Kim, govorio i o položaju novinara na Kosovu, navevši da je danas teško biti novinar, uglavnom zbog finansijske situacije.

"Imamo veoma dobru saradnju sa medijima, ali zbog posla nisam baš mogao da vodim računa o toj saradnji. Ipak, sam se danas setio da vam se zahvalim. Moramo tu saradnju da unapredimo, jer mediji imaju važnu ulogu u društvu," rekao je Haradinaj.

Ranije ove nedjelje predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, tokom posjete Rusiji, naveo je da je Ruska Federacija, ukoliko bude pokušaja da se proširi format dijaloga i u njega se uključe Sjedinjene Američke Države - spremna da se uključi u ovaj dijalog.

"Postigli smo neku vrstu dogovora, ako bude pokušaja i namere da se širi format učesnika i posrednika u razgovoru između Srba i Albanaca - Beograda i Prištine, ako bi Amerikanci želeli da postanu dio tog formata," naveo je Vučić na sastanku sa predsjednicom Savjeta Federacije Valentinom Matvijenko u Moskvi i dodao:

"Pitali smo da li bismo smjeli da kažemo da bi se sa naše strane uključila Ruska Federacija i on (Putin, prim.red.) je potvrdno odgovorio."

Kosovski zvaničnici su u više navrata, sa druge strane, zahtjevali da se SAD uključe u dijalog. U javnosti nije bilo zvanične potvrde SAD-a da će to i učiniti, a iz EU su naveli da su "SAD uvijek podržavale dijalog" i da će "zajednički nastaviti blisko da sarađuju na Zapadnom Balkanu".

List Zëri prenio je i, kako je naveo, izjavu iz američke ambasade u Prištini da će SAD "blisko sarađivati sa timom visoke predstavnice Mogherini o tome kako pružiti jaču podršku procesu dijaloga".