Kriterijumi za vize

Zvaničnici iz Evropske komisije kažu da se ništa nije promijenilo u kriterijumima za vize. Borba protiv korupcije i demarkacija granice sa Crnom Gorom moraju biti ispunjeni, pojašnjavaju oni. LDK je nedavno optužio Haradinajevu vladu da se uslov za borbu protiv korupcije ponovo vratio u njegovu vladu, dok je tokom Mustafine vlade taj uslov ukinut.

Evropska komisija je odbacila tvrdnje zvaničnika iz Demokratskog saveza Kosova koji su izjavili da se, zbog lošeg upravljanja Ramusha Haradinaja, borba protiv korupcije vratila sadašnjoj vladi kao uslov za dobijanje viza.
Iz kancelarije EU komisije, su dali do znanja za list Gazeta Express da se kriterijumi nijednom nisu promijenili. Oni kažu da to pitanje zajedno sa granicom mora biti zatvoreno.
"Uslovi se nikada nisu promijenili. Komisija očekuje ispunjenje važnih uslova u pogledu kažnjavanja slučajeva korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala, kao i ratifikaciju graničnog sporazuma sa Crnom Gorom", saopštila je kancelarija.
To bi, prema njima, trebalo da bude kontinuirani proces.
Iako se o demarkaciji neće glasati u skupštini ove godine, postoji verovatnoća da će o tome poslanici glasati u januaru.
Međutim, u pogledu borbe protiv korupcije, nema napretka. Korupcija na visokom nivou na Kosovu i dalje je izazov i pojava koja uništava demokratiju i sprečava ekonomski razvoj u zemlji, izjavio je pre nekoliko dana britanski ambasador Ruairí O'Connell
"Rezultati borbe protiv ove pojave nisu vidljivi, kazne za korupciju na visokom nivou su simbolične", rekao je on.
I sami predstavnici EU, su rekli da borba protiv korupcije na Kosovu i dalje ostaje prioritet.
Oni su preporučili Kosovu tokom nedjelje protiv korupcije da bi trebalo da preduzmu korake za borbu protiv korupcije kao jedan od uslova na putu ka evropskoj integraciji.
Evropski zvaničnici su ponovili, da lica koja su optužena za korupciju, treba da se suspenduju sa dužnosti, dok oni koji su osuđeni odmah otpuste sa posla.